Društvo

Транспаренси интернешнал: БиХ је ''заробљена'' корупцијом

БАЊА ЛУКА - Према истраживању Транспаренсија области највише захваћене корупцијом у БиХ су политичке странке, процес приватизације и јавне набавке, а корупција је уз незапосленост један од најозбиљнијих проблема на овим просторима.


БиХ је мјерена индексом степена перцепције корупције добила оцјену 3,2 и пала је на 92.мјесто од 180 држава, изјавила је данас Александра Мартиновић из Транспаренси интернешенела БиХ.

Она је на радионици под називом "Привреда, политика и корупција" рекла да је тиме БиХ означена као „феномен заробљене земље" што значи да је „заробљена држава од стране структура моћи повезаних са политичким странкама и влашћу".

Према њеним ријечима, економски трошкови корупције огледају се кроз негативне утицаје на инвестиције, развој и приврдеу, повећање стопе сиромаштва, опада квалитет роба и услуга и повећавају се административни трошкови.

Економиста Светлана Ценић је рекла да је корупција уграђена у систем и модел живљења у БиХ и да је друштво не нагрижено, већ „поједено" корупцијом, али и примитивизмом.

"Данас се не тражи рупа у закону, већ се закон прави око рупе, док је политика постала најуносније занимање", навела је Ценићева.

Организатор данашње радионице је фондација „Фридрих Еберт".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog