Društvo

Горан Петронијевић: Одговори на Караџићева писма биће интересантни

БЕОГРАД - Одбрана Радована Караџића има наговјештаја да ће од земаља, којима је Караџић упутио захтјеве за достављање докумената потребних за његову одбрану пред Хашким трибуналом, добити податке који ће бити јако интересантни.
Београдски адвокат Горан Петронијевић, члан тима Караџићеве одбране, рекао је да се од 25 земаља, међу којима су и сталне чланице Савјета безбједности УН, којима се упућују захтјеви, очекују квалитетни и корисни подаци за читав поступак и за разјашњавање ситуације о узроцима избијања рата у БиХ.

"Ту ће бити доста ствари које објашњавају како је почео рат и на који начин. Убеђени смо да ћемо показати оно што се догодило, а то је да је тај рат изазван и да се 15 година пре несрећних догађања у БиХ знало да ће до тог рата доћи, те да је свесно пројектован сукоб зарад распада Југославије", рекао је Петронијевић.

Он наводи да су анализе и аналитички подаци обавјештајних служби великих земаља 15 година прије сукоба у бившој Југославији предвидјели да ће доћи до распада Југославије и да ће управо у БиХ доћи до крвавог рата, у чему су се сви сагласили.

"Према томе, ако су то сви знали 15 година пре избијања рата, сад треба да буде Радован Караџић крив за оно што се догодило. То је све унапред пројектовано, сви ти људи, жртве, несреће, паљевине, уништавање материјалних добара у БиХ са било чије стране. И то је суштина коју ћемо показати", рекао је он.

Петронијевић није могао да каже од којих држава очекује да ће добити најквалитетније податке да се не би "уносила зла крв међу њима", али ако буде потребно да се "развије такмичарски дух, онда ће рећи".

Што се тиче захтјева да се као свједок саслуша некадашњи први високи представник у БиХ, Карл Билт, који је сада шеф шведске дипломатије, Петронијевић је рекао да ће тим за одбрану сукоро имати податке о томе ко ће и када отићи да разговара са Билтом.

Он је навео да нема никаквих рокова да земље одговоре на Караџићеве захтјеве, али да су замољене да то буде у што краћем року.

Петронијевић је навео да ће на основу докумената и података, који се буду добили од тих земаља, Караџићева одбрана евентуално моћи да одлучи да ли ће и кога од свједока позвати.

"Имамо одређену визију, али је рано о томе говорити. Не можемо говорити о именима сведока, пре него што ту листу обелоданимо суду и тужилаштву", рекао је он.

Очекује се да ће бити добијени подаци и о наоружавању муслимана у БиХ, јер су подаци једног броја земаља управо везани за њихово тајно наоружавање, што је, како каже Петронијевић, било јавна тајна.

"Тражили смо аналитичке податке обавештајних служби пет великих земаља. Када се то упореди, може јасно да се види да 15 година пре догађања, они знају шта ће се догодити", рекао је Петронијевић.

Караџић своје захтјеве за документацијом шаље на адресе 25 држава, међу којима су и земље сталне чланице Савјета безбједности УН, али и оне које су на било који начин учествовале у догађајима на просторима бивше Југославије или из којих су долазили високи представници и дипломате које су биле у Контакт-групи и слично

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog