Politika

Рaдојичић: Криза је намјерно изазавана

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић оцијенио је да ситуација у вези закључака парламента РС о преношењу надлежности са Српске на БиХ има карактеристике индуковане кризе, која је намјерно изазвана уочи предстојеће сједнице Савјета за провођење мира.


"Док год један дио политичког естаблишмента, навикнутог да се жали у 'бијелој кући' на Миљацки и тамо добија одлуке, а не да се о њима договара у БиХ, буде размишљао на овакав начин, овдје ће бити и низ проблема", рекао је Радојичић.

Он је рекао да у комуникацији између ОХР и парламента Српске није било ничега новог, истакавши да је парламент, укључујући и Вијеће народа, завршио свој дио посла у вези са закључцима.


Радојичић је подсјетио да је у дневни ред сједнице, чији је наставак заказан за понедјељак, 22. јуна, уврштено разматрање захтјева високог представника.

"У сваком случају, ако се деси нешто ново, то ће условити и нову ситуацију за наставак сједнице Народне скупштине, тако да би било апсолутно преурањено са моје стране да било шта процјењујем", рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је јуну прошле године потписан Споразум о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ, те истакао да се сав политички естаблишмент у БиХ упиње да докаже како се што прије треба поднијети захтјев за статус кандидата за ЕУ. што је неспојиво са присуством ОХР.

"То је апсолутно неспојиво са било каквим присуством OХР, а камоли са његовим јачањем, што је, на крају крајева, и из званичног Брисела врло јасно стављено на знање. Они који то не разумију и траже интервенције међународне заједнице су, у ствари, они који нису спремни за разговоре унутар БиХ", навео је Радојичић.

Он је поновио да је Српска за трансформацију ОХР, док је Сарајево за јачање ОХР, те његово враћање на неке стазе "старе славе" из времена када се "бонским овлашћењима" наметало и уредовало.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog