Republika Srpska

Београђани незадовољни кинеском обућом

БЕОГРАД - Покрет за заштиту потрошача Београда добија све више жалби купаца на квалитет обуће поријеклом са Далеког истока, изјавио је предсједник Покрета Петар Богосављевић.


"Добијамо све више жалби на дуготрајан, јак и оштар, веома непријатан мирис обуће пореклом са Далеког истока. Потрошачи се жале да је мирис толико интензиван да цео стан прожима данима, надражује слузокожу и изазива мучнину", рекао је Богосављевић.

ЕУ je од 1. маја забранила употребу хемикалије диметилфумарата (ДМФ) и продају производа који су њоме попрскани, јер контакт са већим концентрацијама ДМФ може да изазове, не само болну упалу коже, већ и акутне дисајне проблеме.


Произвођачи обуће, ташни или каишева са Далеког истока, међутим, управо користе ДМФ да би осигурали да њихов производ пређе дуг пут преко мора, а да га не захвате плесан и буђ.

У ЕУ је обућа са ДМФ забрањена, послије притужби купаца да им ципеле и чизме стварају болне и многобројне пликове и отеклине по ногама.

У Србији, осим уобичајене процедуре приликом увоза, нема посебне контроле обуће, па ни да ли су прскане хемикалијама опасним по здравље.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog