Svijet

Умањује се улога СССР у побједи над нацизмом

МОСКВА - Руске власти оптужиле су лидере западних држава да умањују улогу Совјетског савеза у побједи над нацистичком Њемачком у Другом свјетском рату.


То се посебно односи на недавну прославу шездесетпетогодишњице савезничког искрцавања у Нормандији.

Западни лидери на прослави 65. годишњице "Дана Д" нису указали никакву почаст војницима СССР, што Москва сматра искривљавањем историје и увреда је за Русију.

Портпарол Министарства спољних послова Русије Андреј Нестеренко изјавио је да не би ни било 6. јуна, односно искрцавања савезника у Нормандији, да није било милионских жртава совјетских војника.

Нестаренко је додао да лидери Велике Британије, Француске, Канаде и САД нису указали никакву почаст доприносу Црвене армије у побједи над Њемачком у Другом свјетском рату, што је искривљавање историје.

"Ни једна ријеч није изговорена о одлучујућој улози Совјетског савеза који је на себе преузео најстрашнији ударац Хитлеровој војсци и због тога претрпио највеће људске жртве", рекао је Нестеренко.

Прослава "Дана Д" данас не би ни била могућа да совјетски војници "нису својом крвљу и својим животима платили у борби са најбољим јединицама Хитлеровог Вермахта или, према Черчиловим ријечима, да наша војска није сломила кичму Хитлеровој ратној машинерији", навео је Андреј Нестеренко.

Једини државник који је на церемонији обиљежавања "Дана Д" поменуо совјетске жртве био је предсједник САД Барак Обама.

Према познатим подацима, 27 милона грађана и војника Совјетског савеза је погинуло у Другом свјетском рату.

Руси и данас с поносом гледају на своју одлучујућу улогу у рушењу нацистичког режима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog