Politika

Бискупи против Дејтонског споразума

САРАЈЕВО - Комисија "Јустициа ет пакс" Бискупске конференције БиХ оцијенила је да провођење Дејтонског мировног споразума води БиХ у погрешном правцу продубљавања подјела и јачања неправде и позвала међународну заједницу да се укључи у доношење праведног рјешења у БиХ.


"Дејтонско рјешење остаје основни камен спотицања, јер је задало немогућ задатак стављања праведне слике мира и живота у неправедан и погрешан политичко-правни оквир", наводи се у годишњем извјештају Бискупске конференције БиХ о стању људских права, те додаје да међународна заједница, прије свега САД, не могу "пилатовски прати руке" говорећи да грађани и народи у БиХ требају сами ријешити своје проблеме.

У извјештају се додаје да БиХ неће наћи излаз из "зачараног круга" без помоћи међународне заједнице.

"Нова мјера би, прије свега, морала водити рачуна о правди, бар као идеалу, јер без правде, која у БиХ подразумијева правно-политички оквир, стварне равноправности народа и гаранције политичких и грађанских права свим грађанима неће бити. Стога су чудне и неприхватљиве поруке заговарања садашњег стања привидно јединствене, а у суштини неправедно двоентитетски подијељене БиХ", сматра Конференција.

У изјвештају је оцијењено да је БиХ дубоко и неправедно подијељена држава и да се тензије на свим нивоима друштвеног живота директно генеришу и одражавају кроз системско супротстављено дјеловање политичких елита сва три народа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog