Politika

Борис Тадић: Односи Србије и БиХ стагнирају

НОВИ САД - У интересу БиХ је да има добре односе са Србијом, која је, осим што је гарант Дејтонског мировног споразума и непосредни сусјед, и највећи инвеститор у БиХ, оцијенио је предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић у разговору са предсједником Србије Борисом Тадићем.


Посљедњег дана 16. Самита централне Европе у Новом Саду, Радмановић и Тадић разговарали су напретку који је БиХ направила у вези са либерализацијом визног режима.

У саопштењу из Предсједништва БиХ наводи се да је Радмановић нагласио да БиХ у том контексту не заостаје много иза својих сусједа.

Говорећи о политичким односима Србије и БиХ, Тадић је констатовао да они у посљедње вријеме не само да стагнирају, већ су и уназађени.

Тадић је рекао да Србија, као гарант Дејтонског мировног споразума, свом снагом брани и штити интегритет БиХ и да је свака промјена структуре БиХ за Србију прихватљива само уз сагласност сва три конститутивна народа БиХ.

Он је нагласио да потјернице, које је Тужилаштво Србије расписало у случају "Добровољачка улица", немају никакву политичку позадину и да је правосудни систем Србије независан од политике.

Говорећи о економским односима двије земље, Тадић је рекао да је Србија веома заинтересована за инвестиције на цијелој територији БиХ, посебно у енергетски систем, што би, како је навео, довело до ширења заједничких електропотенцијала.

Тадић је на крају састанка замолио Радмановића да пренесе поздраве члановима Предсједништва БиХ Жељку Комшићу и Харису Силајџићу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog