Politika

СДА ће блокирати закон о попису

САРАЈЕВО - Предсједник СДА Сулејман Тихић изјавио је да попис становништва у БиХ неће бити одржан 2011. године како је то планирано, јер ће министри СДА у Савјету министара БиХ и посланици ове странке у Парламенту БиХ гласати против закона о попису.


"Ревидирана стратегија проведбе Анекса 7 Дејтонског мировног споразума, кредитно задужење од 500 милиона КМ за помоћ повратку избјеглих и расељених те попис становништва дио су истог пакета и једно без другог не иде. Српски делегати у Дому народа Парламента БиХ срушили су стратегију о повратку, чиме су срушили и цијели пакет. СДА неће гласати за закон о попису становништва ни у Савјету министара БиХ ни у парламенту БиХ", рекао је Тихић.

Министри и посланици Странке за БиХ, такође, неће подржати усвајање закона о попису становништва у БиХ, а потпредсједник странке Бериз Белкић тврди да је неприхватљив попис који ће да садржи обавезу националног изјашњавања грађана, преносе.

"Можемо подржати само попис ако ће пописни листић садржавати податке које тражи ЕУ. Национална опредијељеност није међу тим захтјевима, стога закон о попису који то садржи неће добити нашу подршку. Уз то, мислимо да је одбацивање стретегије повратка или опструкција њеног усвајања кршење људских права и снажно се противимо таквој политици", тврди Белкић.

Извршни секретар СНСД Рајко Васић изјавио је да би СДА требало да води рачуна о томе да ли је нешто добро за БиХ и Бошњаке, а не како је о нечему гласао СНСД или нека друга странка, па им се светити.

"То није добро. Најава СДА да неће подржати закон о попису становништва у БиХ не води ничем добром, јер представља политику освете", констатовао је Васић.

Он је додао не зна разлоге због којих су делегати СНСД у парламенту БиХ гласали против стратегије о повратку, али је нагласио да је сигуран да се не ради ни о каквим дневнополитичким поривима, већ о принципијелним и суштинским примједбама.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ и члан Главног одбора СНСД Душанка Мајкић објаснила је да су њене страначке колеге гласале против стратегије, јер је њом форсиран повратак, а занемарена права оних који желе остати у мјестима у која су протјерани.

СДА и Странка за БиХ у Представничком дому парламента БиХ укупно имају 17 посланика и без њихове подршке нити један закон не може бити усвојен. СДА има девет, а Странка за БиХ осам посланика.

У Савјету министара БиХ сви министри из реда бошњачког народа су из ове двије странке, а одлуке и законе, који иду у парламент, доноси простом већином, односно гласовима већине министара који гласају.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog