Republika Srpska

ЕУ: БиХ прекршила регионални трговински споразум

САРАЈЕВО - Европска унија саопштила да је БиХ прекршила регионални трговински споразум и своје обавезе према блоку усвајањем закона који штити домаћу производњу, саопштено је на сајту "ЕУбизнис".


"То је кршење обавеза БиХ у оквиру Централноевропског споразума о слободној трговини /ЦЕФТА/", наводи се у саопштењу канцеларије ЕУ у БиХ, и изражава жаљење због усвајања закона.

Парламент БиХ усвојио је закон у четвртак којим се уводе веће царине на скоро 1 000 производа упркос упозорењима ЕУ да ће то представљати кршење ЦЕФТЕ, споразума постигнутог 2006. године.

Овај потез такође "у супротности је са опредјељењем БиХ у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању", наводи се у саопштењу, и додао је да обзиром да је тај споразум улаз за статус кандидата ЕУ ово озбиљна ствар.

ЕУ апеловала је на БиХ да се консултује са својим сусједима и другим партнерима из Цефте како би избјегла штетан и непотребан трговински спор.

Очекује се да ће усвајање ових заштитних мјера погодити сусједну Хрватску чији је извоз у БиХ прошле године достигао 1,7 милијарди евра. Хрватска је прва на листи земаља извозница у БиХ, а за њом слиједи Србија.

Сврха ЦЕФТА споразума је јачање регионалне трговине и припрема чланица за јединствено тржиште ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog