Politika

НСРС: Усвојена стратегија развоја локалне самоуправе

БАЊА ЛУКА - Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су данас Стратегију развоја локалне самоуправе за период 2009-2015. године којом се, између осталог, предвиђа функционална и фискална децентрализација и пренос низа надлежности са ентитетског нивоа на локалну самоуправу.


Представљајући Стратегију министар управе и локалне самоуправе РС Зоран Липовац рекао је да је овај документ представља наставак активности децентрализације и реформе локалне самоуправе на принципима Европске повеље локалне самоуправе.

"Визија развоја локалне самоуправе као најдјелотворније полуге у локалном развоју демократије и унапређења квалитета живота трансформисана је у пет стратешких циљева, међу којима је први ефективно остваривање пуног обима изворних надлежности са одговарајућим властитим изворима финансирања, ресурсима и имовином", рекао је Липовац.

Он је додао да су стратешки циљеви Стратегије и одговорно и практично управљање јавним пословима и локалним развојем, осигурање доступности и квалитета јавних услуга за све грађане, јачање непосредног учешћа грађана у пословима локалне самоуправе и развијање међуопштинске и сарадње и повезивање јединица локалне самоуправе.

"Први стратешки циљ био би остварен функционалном и фискалном децентрализацијом кроз територијалне корекције, успоставу статистичких региона унутар РС, концепт вишетипске локалне самоуправе са секторском прерасподјелом надлежности и послова, пренос дијела послова на мјесну самоуправу, кроз пренос имовине општинама, осигурање већег учешћа локалних заједница у додјели концесија и осигурање ефикаснијег убирања прихода локалне самоуправе", рекао је Липовац.

Провођење Стратегије подразумијева и веома снажну и интензивну законодавну активност, попут новог закона о локалној самоуправи.

Појединим законима биће дефинисан статус имовине комуналних предузећа, односно њихових акција, које су сада у својини РС.

Посланик Странке за БиХ Адиб Ђозић нагласио је у расправи о Стратегији да дешавања у Сребреници из 1995. године захтијевају да се овој општини да посебан третман, јер та дешавања имају економске, социјалне и културне посљедице по тамошње становништво кроз немогућност запошљавања, недовољну обнову стамбених објеката и специфичне међунационалне односе.

У име Клуба посланика Странке за БиХ Ђозић је предложио закључак којим би се у оквиру Стратегије развија локалне самоуправе у РС уградио посебан став о правима породица погинулих у Сребреници, те задужили органи извршне власти ентитета да досљедно проведу закључке о економско-социјалном развоју и унапређењу квалитета живота у општини Сребреница.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Петар Ђокић нагласио је да је за сваку похвалу пренос одређених надлежности са РС на локални ниво управо зато што се грађани за већину животних проблема обраћају локалним заједницама, а оне тренутно нису у могућности да им помогну.

Посланик Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Срђан Мазалица нагласио је да је Стратегија један у низу корака ка постизању равномјерног регионалног развоја РС.

Посланик СДС-а Душан Стојичић предложио је у име Клуба посланика ове странке закључак којим се задужује Влада РС да преосталим средставима из економско-социјалне компоненете Развојног програма РС и буџета РС приоритетно подржи пројекте у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама, као и развојне пројекте које су кандидовале локалне заједнице које су у протеклом периоду имплементације Развојног програма добиле несразмјерно мали износ средстава.

Он је нагласио да би се тиме исправио тренутно стање у приступу равномјерном развоју РС.

Посланик СДП БиХ Мехмед Копић нагласио је да у оквиру стратегије прецизно треба дефинисати надлежности мјесних заједница, јер би се тиме ојачала њихова улога у функционисању локалних заједница и рјешавању свакодневних проблема грађана.

Шеф Посланичке групе Српске радикалне странке РС Миланко Михајлица рекао је да би Влада РС требала оформити фонд за развој неразвијених и изразито неразвијених општина у РС.

У Народној скупштини РС у току је расправа о реализацији Програма потпуног стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у РС за 2008. години и и Програму за 2009. годину.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog