Politika

Додик: Саопштићемо став кроз неколико дана

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће званичници власти РС у наредних неколико дана, по повратку предсједника РС Рајка Кузмановића из Русије, разговарати са политичким лидерима у Српској и конципирати став о одлуци високог представника Валентина Инцка да стави ван снаге закључке Народне скупштине РС о преносу уставних овлашћења на институције БиХ.


"Ми ћемо у РС разговарати са другим политичким партнерима о томе на који начин ћемо изразити наше ставове путем парламента и Владе и то ће се десити наредних дана. Предсједник РС је ван земље и када он дође имаћемо састанак лидера политичких партија из РС, када ћемо конципирати свој став", рекао је Додик јуче новинарима у Бањoj Луци.

Он је навео да је власт у РС изненадила примјена бонских овлашћења, додавши да она припадају прошлости и да не могу више да се користе.

"Што се нас из РС тиче, мислим да је ово посљедњи пут када је високи представник с одређеним легитимитетом повукао такву једну одлуку", поручио је Додик.

Додик је рекао да РС апсолутно поштује Дејтонски споразум, али у оној форми која подразумијева поштовање слова Дејтона, а његовог духа, како је било наметнуто свих претходних година.

"Влада РС сматра да у закључцима нема ништа антиуставно и антидејтонско нити се такво нешто у њима може наћи", казао је премијер РС.

Додик је истакао да га радује чињеница што Србија као гарант Дејтонског споразума остаје привржена управо Дејтонском споразуму и договору и консензусу у оквиру БиХ о свим питањима.

"То је управо оно што сам чуо и што сам желио да чујем од предсједника Србије, која потпуно уважава територијални интегритет и суверенинтет и међународну позицију БиХ и жели да нормализује односе, не само са РС већ и са читавом БиХ", рекао је Додик.

Он је додао да је овај разговор био неопходан како би се појаснили ставови у вези са овим питањима, наводећи да се подударају гледишта двије стране о односима и регионалној и другој стабилности.

"Желимо да видимо стабилан регион и брз пут ка ЕУ и БиХ и Србије", истакао је Додик.

Он је напоменуо да је током разговора било и ријечи о Споразуму о специјалним и паралелним односима између РС и Србије и развоју добре сарадње у привредном, електроенергетском сектору, као и рјешавању проблема у трговинској сарадњи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog