Politika

Радојичић: Право на мишљење се не може одузети

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да се бонским овлаштењима формалноправно може поништити акт, али никоме не може бити одузети право на мишљење.


"И у овој ситуацији, колико се могло чути, нико није промијенио мишљење зато што је акт поништен", нагласио је Радојичић и додао да су представници свих странака, које су учествовале у доношењу закључака, у ранијим разговорима рекли да нису били мотивисани антидејтонским и антиуставним намјерама.

Питањем ефекта преноса надлежности, рекао је Радојичић, Народна скупштина РС се бави од 2005. године.

"Прва информација о ефектима преноса надлежности припремљена је у Влади Пере Букејловића и 2005. године се појавила у Народној скупштини РС, да би 2006. била разматрана и није била прихваћена од посланика. Након жестоке критике посланика, тражено је да се информација допуни", подсјетио је Радојичић.

Према његовим ријечима, двије године се чекало на нову информацију, која је у парламент РС упућена 27. марта ове године, да би ОХР реаговао 25. маја, не слажући се са њеним садржајем и закључцима од 14. маја.

"Ефекти о преношењу надлежности нису нешто што се појавило у Народној скупштини РС, већ се то питање третира од 2005. године", објаснио је Радојичић.

Коментаришући чињеницу да политичари из ФБиХ уз поништење закључака стално траже и санкције, Радојичић је рекао да "аждају никада не можете нахранити".

"Добар дио федералне јавности и политичких странака искључиво тражи санкције. С једне стране, хоће у ЕУ, а са друге, да се ОХР врати у улогу протектора. То су неспојиве ствари. Може се закључити да ФБиХ више жели ОХР него ЕУ", констатовао је Радојичић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog