Politika

Босић: Србија да брани све од дејтонског интереса

БАЊА ЛУКА - Предсједник Српске демократске странке Младен Босић изјавио је да су лидери политичких партија из РС предсједнику Србије Борису Тадићи изнијели ставове о политичкој ситуацији, јер сматрају да Србија треба да се "укључи у све што је од дејтонског интереса".


Босић је синоћ рекао новинарима у Бањој Луци да је и Тадић пренио своје ставове и мишљење о ситуацији у РС након одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка да стави ван снаге закључке Народне скупштине РС у вези са Информацијом о ефектима преноса уставних овлашћења са РС на институције БиХ.

"Пренијели смо Тадићу став да Србија треба да се максимално укључи, јер сматрамо да треба да се огласи у свему ономе што је од дејтонског интереса, што и јесте њена дужност као гаранта Дејтонског мировног споразума", рекао је Босић новинарима након састанка лидера политичких странака са предсједником Тадићем коме су присуствовали и премијер РС Милорад Додик и предсједник парламента Српске Игор Радојичић.

Босић је додао да је на састанку било ријеч о ситуацији и у региону.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изразио је задовољство што је Тадић у овом тренутку посјетио РС, чиме је скренуо пажњу на озбиљност ситуације која је настала након Инцкове одлуке да стави ван снаге закључке Народне скупштине РС, али не на начин да се драматизује већ да се пронађе корисно рјешење и за РС и за БиХ, као и за односе између БиХ и Србије.

"Сматрам да из ове ситуације треба изаћи договором политичких странака унутар РС", рекао је Ђокић.

Он сматра да је компромис да Народна скупштина РС сутра или на наредном засједању повуче тај потез, истакавши да је сада на предсједнику парламента да предложи рјешење.

"За мене је то могуће учинити декларацијом или ставом који ће бити сличан декларацији, али да кажемо да имамо свој став када је ријеч о преносу наделжности и да не желимо да неко схвати да РС опструише пут БиХ у ЕУ и стабилност у БиХ и региону", рекао је Ђокић.

Ђокић је оцијенио да је Тадић схватио да је ово ситуација у којој не би било пожељно повлачити неке потезе да наруше односе између БиХ и Србије и истакао да Републици Српској треба Србија, као јака држава у региону, која ће бити партнер БиХ и неко ко ће разумјети да у БиХ постоји РС.

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић подсјетио је да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума и нагласио да је представнике странака из РС највише интересовало какве су позиције Србије према Дејтону.

"Охрабрује нас оно што је рекао Тадић, јер Србија стоји иза онога што пише у Дејтонском мировном споразуму, а то су и ставови политичара из РС", нагласио је Ђерић.

Према његовим ријечима, битно је да је данас договорено да ће по повратку предсједника РС Рајка Кузмановића из Русије поново услиједити састанци политичких лидера из РС и да ће се договорити мјере у вези са закључцима Народне скупштине.

Предсједник Демократске партије Драган Чавић истакао је да овај састанак није имао карактер одлука и закључака и нагласио да је предсједник Тадић дошао да искаже подршку Дејтонском споразуму, ентитету РС и сваком компромису три конститутивна народа и два енитета.

"То је официјелна политика Србије према сваком унутрашњем компромису за који се договоре народи у БиХ. А то је и официјелна политика које се Србија држи и такву поруку Тадић је пренио свим учесницима данашњег састанка", рекао је Чавић.

Потпредсједник ПДП Зоран Ђерић изјавио је да је предсједик Србије, доласком у РС, дао подршку Дејтонском мировном споразуму.

"Тадић је у том смислу желио да истакне посебну подршку РС и дејтонској БиХ, а остало је да Народна скупштина и Влада РС пронађу практична и конкретна рјешења за овај случај", каже Ђерић.

Ђерић је рекао да Тадић није дошао у РС и БиХ да намеће било каква рјешења.

"Ми сматрамо да је наметање рјешења у БиХ дошло крају и да РС у наредном периоду треба да вуче све потеезе како би се Канцеларија високог представника трансформисала у канцеларију спцијалног представника ЕУ", додао је Ђерић.

Предсједник Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајлица навео је да је Тадић поручио да ће Србија, као гаранат Дејтонског споразума, пружити сваку врсту подршку РС не доводећи у питање интегритет БиХ.

"Што се тиче закључака Народне скупштине РС, то је унутрашња ствар политичких фактора у Српској и у том контексту треба очекивати да ће консултације лидера политичких странака у РС бити настављене ових дана", рекао је Михајлица.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко ставио је у суботу, 20. јуна, ван снаге закључке Народне скупштине РС у вези са Информацијом о ефектима преноса уставних овлашћења са РС на институције БиХ.

Народна скупштина РС је 14. маја усвојила Закључке у вези са Информацијом о ефектима преноса уставних овлашћења са РС на институције БиХ. Објављивањем у Службеном гласнику 15. јуна, закључци су ступили на снагу 16. јуна.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog