Politika

Србија неће довести у питање интегритет БиХ

БАЊА ЛУКА - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да Србија, као гарант Дејтонског споразума, неће учинити ништа што ће довести у питање интегритет БиХ, нити прихватити било коју одлуку која није посљедица демократског дијалога и споразума три народа у БиХ.


Он је поручио да представници политичких странака у Републици Српској у вези са закључцима Народне скупштине РС о преношењу надлежности треба да пронађу одговор који неће изазвати нове неспоразуме и тензије већ рационализовати политичку ситуацију.

"Треба дефинисати своје легитимне интересе и чинити све што је политика која остварује те легитимне интересе, те избегавати политику која делегитимизује интересе једног народа, једног ентитета", рекао је Тадић.

Тадић је рекао да је синоћ разговарао са представницима политичких странака у Српској да чује шта они мисле о насталој ситуацији.

"Нема никакве дилеме да је ово тешка политичка ситуација у којој се поништавају одлуке легитимних институција, и треба изаћи из такве ситуације", констатовао је Тадић.

Тадић каже да након разговарао са високим представником у БиХ Валентином Инцком вјерује у његов кредибилитет и добре намјере.

Он је рекао да Инцко има одговорност за политичку ситуацију у БиХ и треба да трага за рјешењима унутар својих надлежности и политичке праксе која се дешавала претходних година у БиХ.

"Убеђен сам да и он /Инцко/ када доноси такву врсту одлука, не чини то зато што му је пријатно, већ зато што су те одлуке последица одређене политичке констелације и одређеног тока ствaри. Сигуран сам да ће у будућности Инцко трагати за решењима која су другачија и конструктивна", истакао је Тадић.

Према Тадићевом мишљењу, полако се стварају услови за затварање ОХР и трансформацију у канцеларију специјалног представника ЕУ, али док год ОХР постоји треба узети ту чињеницу као фактичко стање.

"Уколико постоји интерес да се ОХР затвори, онда представници оба ентитета требају радити на томе и мислим да је дух `прудског споразума` добар пут да се дође до једног таквог решења", навео је Тадић.

Он сматра да је примјена Споразума о специјалним и паралелним везама између РС и Србије на вишем нивоу него раније, те истиче да је заједно са премијером РС Милорадом Додиком иницирао снажење економских веза и инвестиција.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog