Politika

СНС покреће измјену црногорског Устава

ПОДГОРИЦА - Српски национални савјет покренуо је иницијативу за промјену црногорског Устава којом се захтијева рјешавање српског питања и уклањање свих норми овог највишег правног акта којима је, како се наводи, легализована дискриминација српског народа.


"Инсистирамо да се уђе у процес рјешавања српског питања и да се уклоне све норме, којима је легализована дискриминација која се више од деценију проводи над припадницима српског народа", наводи се у иницијативи СНС.

СНС тражи да се српском народу врати стечено право, које му је, како се наводи, одузето политичким насиљем владајуће коалиције.

"Уколико политичка већина у црногорској Скупштини настави са уставним насиљем, а опозиција остане равнодушна на животне проблеме српског народа, СНС ће наставити свим демократски допустивим начинима, још упорнију и тврђу борбу за одбрану препознатљивог српског идентитета у Црној Гори", наводи се у тексту који је потписао предсједник СНС, Момчило Вуксановић.

Према његовим ријечима, у протеклих 20 мјесеци, од доношења Устава, положај српског народа се погоршавао као производ програмираног насиља и асимилације Срба у националне Црногорце".

"Декларативни разлози, који су тадашњу двотрећинску већину навели да усвоји овакав Устав, у пракси се нису показали оправданим", нагласио је Вуксановић и додао да не постоји никакав ваљан аргумент који би Србима дао за право да активно чекају рјешавање свог националног питања у Црној Гори.

СНС захтијева од свих посланичких клубова у црногорској Скупштини да подрже њихов приједлог за промјену Устава.

Иницијативу је упућена предсједницима Црне Горе, Скупштине и Владе, парламентарним и ванпарламентарним странкама, предсједницима Србије, Скупштине и Владе, Министарству иностраних послова Србије и Министарству за дијаспору.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog