Politika

Сарајево: Инцко, Додик и Човић, али без Тихића

САРАЈЕВО - У Сарајеву је за данас заказан састанак "прудске тројке" који организује високи представник Валентин Инцко.


Предсједник СНСД Милорад Додик и лидер ХДЗ БиХ Драган Човић потврдили су долазак, док је предсједник СДА Сулејман Тихић рекао да неће присуствовати разговорима који су заказани у згради ОХР у 14.00 часова.

Тихић је у изјави објаснио да неће доћи на састанак због ситуације настале након Инцкове одлуке, којом се поништавају закључци Народне скупштине Републике Српске о преношењу надлежности и због тога што је СНСД одустао од три постигнута договора.

"Не видим сврхе због чега да поново договарамо", каже Тихић.

Одговарајући на питање да ли то значи да је пропао прудски процес, Тихић је навео да дијалог нема алтернативе, али да треба да буде испоштовано оно што је договорено.

"До сада смо договорили уставну реформа која је заустављена у Представничком дому, а прихваћена је у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Закон о државној имовини је, такође, договорен, а заустављен је на Комисији за државну имовину, као и попис становништва и повратак који је договорен, а СНСД је срушио Ревидирану стратегију повратка", рекао је Тихић.

Тихић је одбио да дође и на састанак прудске тројке који је одржан у Бањoj Луци 14. јуна, због, како је рекао, антидејтонских изјава премијера Српске и лидера СНСД Милорада Додика.

Лидери СНСД и ХДЗ БиХ Милорад Додик и Драган Човић одржали су 14. јуна састанак у Бањој Луци, којем је присуствовао и Инцко и тада је договорено да наредни састанак организује високи представник.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog