Politika

Куркулас: Уставна реформа није директан услов за интеграције

БАЊА ЛУКА - Шеф делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас изјавио је да уставна реформа у БиХ није директан услов за процес европских интеграција, али да је важан циљ реформи.


"Устав БиХ треба да добије амандмане да би био компатибилан са законодавством ЕУ по питању људских права, али и да би се обезбиједило да систем власти омогући БиХ да испуни своје обавезе као чланица ЕУ", рекао је Кукрулас.

Он је навео да би БиХ могла поднијети кандидатуру након што покаже добре резултате у примјени Споразума о стабилизацији и придруживању и у спровођењу проиритетних реформи.

"Кредибилитет БиХ, као поузданог партнера, озбиљно је нарушен усвајањем закона који су у супротности са међународни обавезама, као што је недавно усвојени Закон о заштити домаће производње, и у супротности су са духом Споразума о стабилизацији и придруживању и регионалне сарадње", истакао је Куркулас.

Према његовим ријечима, свим политичким представницима у БиХ дато је објашњење у чему су ти закони проблематични и назначено им је да постоје други правни начини рјешавања питања пољопривредних производа, али ти савјети нису узети у обзир.

Куркулас је истакао да је усвајање сета закона у вези са либерализацијом визног режима корак напријед, што Европска комисија поздрављамо, те додао да би БиХ требало да испуни и остале услове за позитивну оцјену.

Куркулас је изразио очекивање да ће власти у БиХ до краја године учинити напредак у приоритетима реформи, укључујући визну либерализацију, усвајање закона на нивоу БиХ о попису, о јавним набавкама, антикорупционих закона, акционог плана и стратегије против корупције, именовање директора Дирекције за европске интеграције, убрзање ратификације ИПА споразума.

"То су само неке од ствари за које очекујемо да их БиХ испуни не до краја године, него у наредних неколико седмица. Листа приоритета реформи на њеном европском путу, који тек треба да се реализују, много је дужа", поручио је Куркулас.

Одговарајући на питање како ће одлуке високог представника да поништи закључаке Народне скупштине РС о преношењу надлежности са РС на БиХ и смјене неке полицијске службенике утицати на европски пут БиХ, Куркулас је рекао да свако настојање да се пониште реформе које се односе на европске процесе представља додатну препрека у евроинтеграционом процесу.

"Сви политички лидери морају да се усагласе око реформи у вези са приступом ЕУ и да своје легитимне политичке несугласице одлучно држе далеко од европских интеграција. На тај начин су остале земље у региону успјеле да стекну чланство у ЕУ", навео је Куркулас.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog