Politika

Хелсиншки комитет у БиХ: Странци неће ријешити проблем.

САРАЈЕВО - Предсједник Хелсиншког комитета за људска права у БиХ Срђан Диздаревић сматра да је посјета предсједника Србије Бориса Тадића Бања Луци била у функцији смиривања страсти и смањења могуће реакције политичког врха Републике Српске након одлуке високог представника о суспендовању одлука Народне скупштине.


Очекивања муслиманске стране да ће међународна заједница ријешити проблеме у БиХ, он је назвао чистом утопијом и надом без покрића.

" Тога сигурно неће бити и ја вјерујем да је ова интервенција господина Инцка једна од посљедњих радикалних мјера у БиХ. Ту смо ми да рјешавамо проблеме и ако не буде те наше способности, тешко је очекивати да ће нам међународна заједница стално давати неки појас за спасавање ", рекао је Диздаревић.

Према његовим ријечима, оштра реаговања бошњачког политичког врха на посјету Тадића Бањалуци имају за циљ заоштравање политичких односа са Београдом и међунационалних односа у БиХ.

"Посљедња два реаговања господина Тихића наводе ме на закључак да и њему треба да заоштри односе и са Србима у БиХ и са Београдом. Инсистирање на неким мјерама према РС и премијеру Додику и његова оцјена посјете предсједника Тадића Бањалуци једноставно се не уклапају у оно што је Тихић чинио посљедњих мјесеци у преговорима са Додиком и Човићем, што је био једини пут за излазак из босанскохерцеговачког чвора", изјавио је Диздаревић.

Он сматра да су "прудски преговори" били почетак стварања нечега што је послије требало да буде усвајано у парламентима.

Реаговање члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића на посјету Тадића Диздаревић је оцијенио као његово уобичајено "чаршијско реаговање".

Комшић, сматра он, још није схватио да кравата и одијело нису једина знамења која носи државник.

"Државник мора да има државничку одговорност и у јавном исказу и у односу према јавности. Ова врста реаговања зато је кафанска и чаршијска, а никако државничка ", рекао је Диздаревић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog