Politika

Радмановић брани Тадића и Пруд

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић позвао је данас у Сарајеву на наставак прудског процеса и његово проширење, те "на више смирујућих ријечи политичара".


"Кад говорим о процесу, говорим о договарању у БиХ, а не о садржају онога што је тамо написано. Мислим да договор у БиХ нема алтернативу", рекао је Радмановић на ванредној конференцији за новинаре посвећеној актуелној политичкој ситуацији у БиХ.

Он је појаснио да прудски процес треба наставити и проширити као концепт договора, а не по садржају.

"Потребно је проширење, нису довољна три лидера политичких партија", додао је Радмановић.

Истичући да "порука у којој се осјећа срећа што се руши прудски процес није добра", предсједавајући Предсједништва је тренутну ситуацију о политичким договорима унутар БиХ упоредио са временом настајања такозваног априлског пакета уставних промјена и његовог неусвајања.

"Годину и по рађено је на томе да би се дошло до пакета, а његова пропаст значила је двије и по године тешких односа и немогућност договарања", подсјетио је Радмановић.

Предсједавајући Предсједништва осврнуо се и на тешке оптужбе појединих политичара из БиХ поводом недавне посјете предсједника Србије Бориса Тадића Бањалуци.

"Борис Тадић није проблем, него дио рјешења на западном Балкану и то знају у Бриселу, Вашингтону и Москви, али то неки у Сарајеву не желе да знају", оцијенио је Радмановић и додао да предсједник Србије, као освједочени пријатељ БиХ, не заслужује такве нападе из БиХ.

Наводећи да га не изненађују критике Тадићеве посјете од "људи од којих се ништа озбиљно не очекује", Радмановић је рекао да га изненађују изјаве предсједника СДА Сулејмана Тихића.

"Ако Сулејман Тихић каже да Борис Тадић негира Дејтон, морам да га питам је ли то прекјуче сазнао и да подсјетим и њега и вас на ријечи хвале за Тадића када је прије два мјесеца био код њега у Београду", рекао је Радмановић на конференцији за новинаре.

Он је подсјетио да у БиХ неколико пута годишње неслужбено долази хрватски предсједник Стјепан Месић, док премијер Хрватске Иво Санадер посјећује Мостар, а не Сарајево и да то није предмет ничије критике.

Предсједавајући Предсједништва БиХ сматра да је вријеме да сви у БиХ заједно раде на рјешавању тешке економске ситуације и потруде се да са ММФ-ом буде закључен аранжман, који, осим новца, доноси и јачање кредибилитета БиХ у међународним институцијама.

Позивајући политичаре у БиХ да преузму одговорност и учине што је у њиховој моћи у испуњавању циљева и услова Савјета за провођење мира да би се створили услови за трансформацију ОХР-а у Канцеларију специјалног представника ЕУ Радмановић је подсјетио да је ова трансформација опредјељење ЕУ.

"Позивам све оне који су одговорни и могу утицати на то, да се потрудимо за рјешавање циљева и услова да бисмо дошли до трансформације, пуног суверенитета БиХ и направили одлучан корак ка ЕУ", поручио је предсједавјаући Предсједништва БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog