Politika

Београд: Премијер о РС

БЕОГРАД - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Београду да институције Српске беспријекорно функционишу, да је РС економски потпуно стабилна и без социјалних притисака.


"У свијету опште рецесије РС биљежи добре економске резултате, имамо повећање физичког обима производње од 17 одсто у првих пет мјесеци у односу на прошлу годину, а тиме не може да се похвали ни једна економија у окружењу", рекао је Додик.

Он је на конференцији "Видовдански дани дијаспоре и Срба у региону 2009" нагласио да је Србија помагала народ РС у тренутцима када му је било најтеже и оцијенио да без те помоћи не би било ни РС.

"Данас имамо РС која се уздигла упркос сталним настојањима да нам наметну колективну кривицу", рекао је Додик.

Он је истакао да је у РС укинуто 56 аката који су били сметња за улагања, чиме је створен пословни амбијент за инвестиције и позвао дијаспору да улаже у Српску.

Додик је поручио да уз мото конференције "Србија је ваша кућа" може да се каже и "РС је ваша кућа" као и "Србија је наша кућа".

Он је подржао намјеру Владе Србије и предсједника Бориса Тадића да уреде односе Србије и дијаспоре и подсјетио да између Србије и РС постоје паралелне везе, те да се ти односи развијају на принципима добре регионалне сарадње и према постојећим стандардима европске заједнице.

"Оно на чему треба да радимо је да се боримо против стереотипа о историјској кривици за оно што се догодило на овим просторима. Ми нисмо против тога да одговарају они који су учинили зло, али тражимо да одговарају и они који су учинили зло српском народу. Не можемо да живимо у околностима гдје је 29 000 жртава дала РС, а да за то не постоје злочинци", рекао је Додик.

Он је додао да те жртве нису побиле неке невладине организације или они сами себе.

"Ми само тражимо правду. Помозите нам да вратимо достојанство, да разбијемо стереотипе које су медији у прошлости направили од Срба, Србије и РС. Ми припадамо Европи и највишим вриједностима Европе. Желимо мир и сарадњу", поручио је са скупа дијаспоре у Београду премијер РС Милорад Додик.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog