Politika

Инглиш: САД подржавају ''прудски процес''

САРАЈЕВО - Амбасадор САД у БиХ Чарлс Инглиш нагласио је да његова земља подржава наставак "прудског процеса" и изразио наду да ће бити пронађени начини да тај процес буде настављен.


Инглиш је оцијенио да би шири процес, са више актера, могао да повуче и већу подршку.

"Форум за ову врсту дијалога остаје неопходан, било да сједе тројица или више њих, битно је да се дискусија настави и да се разговара о озбиљним питањима које треба ријешити", рекао је Инглиш, додавши да је то закључак до којег су дошли и сами зачетници "прудског процеса".

Говорећи о новој америчкој политици према Балкану, Инглиш је објаснио да САД и остали значајни међународни актери, посебно ЕУ, морају да раде напорно на консензусу и динамичном кретању земаља региона ка ЕУ и Нато активно промовишући реформе које су потребне земљама за остварење тог циља.

Он је поновио да САД подржава транзицију ОХР-а у Канцеларију специјалног представника ЕУ.

Према његовом мишљењу, све док ОХР постоји у пуном капацитету, високи представник има на располагању и кориштење бонских овлаштења.

Амерички амбасадор је додао да подстиче лидере у Федерацији БиХ да пронађу рјешења којима ће се БиХ вратити на пут стендбај аранжмана са ММФ.

Инглиш је рекао да недавну посјету предсједника Србије Бориса Тадића РС треба посматрати у контексту уважавања суверенитета и територијалног интегритета БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog