Društvo

Додик: Приоритет пројектима Свјетске банке

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да у овом тренутку у БиХ приоритете треба да имају пројекти Свјетске банке, који се односе на подршку малим и средњим предузећима у висини од 70 милиона долара и пројекат подршке буџетима у БиХ од 185 милиона евра.


"За овај други пројекат, који би био реализован у наредне три године, важно је рећи да је условљен реализацијом стендбај аранжмана са ММФ и зато морамо учинити све да се то и деси", рекао је Додик послије састанка са директором Свјетске банке за БиХ и регионалним координатором за југоисточну Европу и регије централне Азије Џејн Армитраж.

Премијер РС је додао да га радује увјерење да ће Федерација БиХ успјети да испуни своје услове за стендбај аранжман, као што је то учинила и РС, подсјетивши да је то услов за његову реализацију.

Додик је рекао да је са разговарано о нацрту стратегије у вези са социјалном политиком у БиХ у којој има доста проблема, а која подразумијева значајну реформу и ревизију многих социјалних давања.

"То подразумијева успостављање јединствене евиденције свих социјалних давања у РС, одрживе ревизије до сада утврђених статуса, попут инвалида, јер су их многи добијали на сумњив начин. Разне здравствне комисије нису биле објективне, већ најчешће корумпиране. У јавности се зна колико кошта добијање одређеног статуса. Све то морамо преконтролисати и Влада РС прихвата да то ради", каже Додик.

Он је напоменуо да се у РС већ ради на преиспитивању одређених статуса са Борачком организацијом РС, али и са другим организацијама, јер је то услов социјалне одрживости.

"Тиме ћемо повећати масу средстава за оне који имају стварну потребу, елиминисати шпекуланте и то је наш примарни циљ у наредном периоду", поручио је Додик и додао да треба увести имовински картон за сва социјална примања.


Додик је нагласио да је РС веома задовољна сарадњом са Свјетском банком, те истакао да су реализовани пројекти битно помогли стабилизацију економије, социјални и јавни сектор и многе друге.

Он је додао да се у овом тренутку реализује десетак пројеката Свејтске банке, а у плану је још девет, од којих је и подршка систему наводњавања у РС и у вези са утврђивањем статуса земљишта и катастра, гдје има много проблема.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog