Politika

Бугарски МИП: Чекуа пустио суд, а не ми

СОФИЈА - Портпарол Министарства спољних послова Бугарске Драговест Горанов изјавио је да одлука бугарског правосуђа о пуштању Агима Чекуа из притвора није повезана са извршном влашћу и изразио очекивање да овај случај неће утицати на добре односе Софије и Београда.


Он је нагласио да не жели ни на који начин да коментарише изјаву предсједника Србије Бориса Тадића да одлука бугарских правосудних институција о ослобађању Чекуа "не доприноси најбољим односима Србије и Бугарске, и да очекује објашњење из Софије", истакавши да су односи двије земље "веома узнапредовали прошле године".

"Односи Бугарске и Србије су веома узнапредовали прошле године и сви су свјесни чињенице да је Бугарска једна од земаља која најснажније подржава европске перспективе Србије", рекао је Горанов, додавши да се чека да суд образложи због чега је Чеку пуштен из притвора.

Он је објаснио да Чеку наредна три дана неће моћи да напусти територију Бугарске, што је временски период у коме Тужилаштво има могућност да уложи жалбу на одлуку о пуштање из притвора.

Окружни суд у бугарском граду Ћустендилу донио је синоћ одлуку о пуштању из притвора Чекуа, који је прије два дана, на основу Интерполове потјернице, издате на захтјев Србије, ухапшен на бугарско-македонској граници.

Бугарска агенција БТА пренијела је данас изјаву шефа бугарске дипломатије и потпредсједника Владе Ивајла Калфина да Чекуов случај представља правно, а не политичко питање.

"Бугарски суд узео је у обзир законске аргументе и донио одлуку какву је требало и очекивати: постоје међународне конвенције које су штитиле Чекуа када је стигао у Бугарску. То је правно, а не политичко питање и не бих желио да оно на било који начин наруши билатералне односе са Србијом", рекао је Калфин.

Ова изјава услиједила је, како наводи БТА, као одговор на оцјену српског министра спољних послова Вука Јеремића да је пуштање Чекуа на слободу изазвао велико разочарење, као и да је таква одлука нанијела штету пријатељству и односима двије земље.

Тужилаштво за ратне злочине Србије по командној одговорности Чекуа терети за ратне злочине над Србима и другим неалбанским становништвом на Косову.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog