Politika

Јеремић: Вријеме је за потпуну демократију у БиХ

БЕЧ - Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић оцијенио је да демократија у БиХ не може да ојача уколико високи представник има право да стави ван снаге одлуке једног демократски изабраног парламента.


"Не верујемо да је овај потез допринео стабилизацији ситуације. Сматрамо да је након петнаест година владавине високог представника у БиХ дошло време за потпуну демократију", рекао је Јеремић за аустријски дневник "Стандард".

Он је истакао да се Србија, као један од гаранта Дејтонског мировног споразума, залаже за територијални интегритет БиХ и да принципијелно не жели да се мијеша у унутрашње прилике једне независне државе, али сматра да би било добро да се демократско друштво у БиХ развије у тој мјери да не постоји, како је рекао, потреба за функцијом у оквиру државног уређења, која има апсолутистичка овлаштења и о којој се одлучује у иностранству.

Јеремић је изразио увјерење да ће Србија и све друге земље западног Балкана постати чланице ЕУ.

На питање да ли вјерује да ће бити могуће да Србија постане чланица ЕУ уколико не призна независност Косова, Јеремић је рекао да су се дипломатски напори његове земље очигледно исплатили, подсјетивши да је до сада само 60 од 192 чланице УН признало Косово, а да велика већина признаје територијални интегритет Србије.

Јеремић је изразио увјерење да ће пресуда Међународног суда правде гласити да је у случају проглашења независности Косова дошло до повредне међународног права.

"Након такве одлуке, Косово сигурно неће моћи да постане члан нити једне међународне организације. Такво стање Приштина може да превазиђе преговорима са Београдом. Ранији преговори су пропали јер је косовским Албанцима обећано да у случају пропадања преговора могу да прогласе независност и да ће их поједине велике државе онда признати", рекао је Јеремић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog