Politika

Додик опет о Суду БиХ и (опет) о попису

БАЊА ЛУКА - Премијер Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да је Српска против продужења мандата страних судија и тужилаца у БиХ, уколико Суд БиХ не буде враћен у оквире за које је био и намијењен, а то су суђења за ратне злочине, уједначавање праксе и процедуре и избјегавање манипулација начином на који тај суд ради.


"Уколико Суд и Тужилаштво, односно закони о суду и тужилаштву, за који мислимо да немају уставни и правни основ, буду кориговани на оно што је првобитна намјена - да се суди за ратне злочине у БиХ, ми би могли пристати на то да се задрже судије странци, али само под тим условом. Ако нема промјене закона о суду и тужилаштву, нема ни наше сагласности за судије", рекао је Додик новинарима данас у Бањалуци, након састанка са директором Дирекције за западни Балкан у Генералном директорату Европске комисије за проширење ЕУ Пјером Мирелом.

Он је констатовао да је њихов даљи рад, након евентуалне корекције закона, прихватљив само у другостепеном одлучивању.

Додик је рекао да је на састанку разговарано о низу отворених питања у вези односа БиХ и ЕУ, Закону о заштити домаће производње, те попису становништва.

"Немемо ништа против тога да се у попису становништва у приоритете ставе и подаци које тражи 'Евростат', али обавезно треба да буде и могућност да се људи изјашњавају по националној и вјерској основи. То смо и постигли у 'прудском споразуму'. Очекујемо да ће то бити реализовано у наредном периоду, без обзира што вријеме истиче за неке техничке припреме, те да ћемо у 2011. години имати попис", рекао је Додик.

Говорећи о Компанији за пренос електричне енергије у БиХ /ТРАНСКО/, Додик је рекао да је прихватио обавезу да са новим премијером Федерације БиХ Мустафом Мујезиновићем разговара с циљем коначног рјешења тог питања.

Мирел је поздравио недавно доношење четири закона у парлементу БиХ у вези са ослобађањем визног режима БиХ, те изразио наду да ће и закон против дискриминације бити ускоро усвојен.

Коментаришући усвајање Закона о заштити домаће производње, који је недавно усвојен у парламенту БиХ, Мирел је рекао да је то је лоша одлука, која утиче на кредибилитет БиХ, јер постоје одређене обавезе преузете по ЦЕФТА споразуму.

Он је нагласио да би требало обуставити примјену овог закона како би се избјегле евентуалне сличне мјере које би преузеле друге земље у региону, а које би могле да утичу на трговину БиХ са њима.

Мирел је нагласио да је веома важно постићи договор о ТРАНСКО, али и почети са припремама за попис становништва.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog