Politika

Алкалај у Либији на самиту Афричке уније

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај учествоваће на министарској конференцији 13. самита Афричке уније, који ће од данас до петка, 3. јула бити одржан у граду Сирта у Либији, најављено је из Министарства иностраних послова БиХ.


БиХ је при Афричкој унији акредитована 12. јуна и по први пут, у својству посматрача, учествује на састанцима ове организације.

"Учешће на састанцима Афричке уније и изградња партнерства између БиХ и Афричке уније заснованог на конкретним пројектима од великог је значаја за БиХ, обзиром да су 70 одсто питања које разматра Савјет безбједности УН управо питања која се односе на афрички континент", наводи се у саопштењу.

Током самита биће размотрена многа питања, укључујући стање мира и безбједности у Африци и улога Афричке уније у превенцији, управљању и рјешавању несугласица око насилних конфликата у Африци, националних избора, неуставних промјена влада, јачања капацитета Афричке уније, те реформе УН.

На маргинама конференције, планирано је одржавање низа билатералних сусрета Алкалаја са министрима земаља чланица Афричке уније.

Алкалај ће искористити прилику да саговорнике упозна о спољнополитичким циљевима БиХ и приоритетима, с посебним акцентом на кандидатуру БиХ за нестално чланство у Савјету безбједности УН за период 2010.-2011. година и осигурању подршке афричких земаља за чланство у овом тијелу УН.

Афричка унија формирана је 1963. године у Адис Абеби, с циљем проналажења општеафричког рјешења за низ питања која оптерећују афричке земље, укључујући убрзано политичко и економско интегрисање континента, промоцију и заштиту општих интереса афричких земаља, те постизање мира и безбједности.

Афричка унија у свом саставу има 53 земље чланице.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog