Politika

Тадић: Бранићу Дејтон до посљедњег слова

БЕОГРАД - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да никада неће довести у питање интегритет БиХ и да ће сваког тренутка пред међународним форумима бранити и посљедње слово Дејтонског споразума, а то подразумијева постојање Републике Српске и Федерације БиХ, и њихових легитимних институција.
Тадић је оцијенио да би било веома опасно да се одлука високог представника у БиХ, Валентина Инцка, о стављању ван снаге закључака Народне скупштине РС од 14. јуна тумачи погрешно - као покушај поништавања РС.

"На представницима грађана РС је да пронађу прави начин реаговања на нову ситуацију", сматра Тадић.

Он је рекао да је Србија за међународну заједницу коначно постала фактор стабилности и да око тога више нема никакве дилеме, те да је ту потврду добио и у недавним разговорима са највишим државним функионерима САД, Русије, Француске и Италије.

"Србија је апсолутно незаобилазан и кључни политички фактор на Балкану... Успели смо протеклих година да Србију представимо као земљу која решева проблеме, а не која је сама по себи проблем. У Србији се укрштају интереси и доносе одлуке које су од кључног значаја за будућност цијелог региона", оцјенио је Тадић.

Говорећи о кандидатури Србије за чланство у ЕУ, Тадић је рекао да је основни проблем Холандија, која још не прихвата ратификацију Споразума о стабилизацији и придруживању због, како је рекао, случаја Ратка Младића.

"Чинимо све да тај проблем решимо. С друге стране, европске партије и њихови лидери због кризе избегавају да говоре о проширењу у изборној години. Када се на јесен ти процеси окончају, убеђен сам да ће се много флексибилније приступити убрзаном проширењу ЕУ, пре свега на западни Балкан", тврди Тадић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog