Politika

Додик, Човић, Тихић: Три приче о једној сједници Савјета за имплементацију мира

САРАЈЕВО - Премијер Републике Српске и лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик сматра да предстојећа сједница Савјета за имплементацију мира у БиХ (ПИК) неће донијети ништа ново, и поновио да унутрашњи политички дијалог и договор у БиХ немају алтернативу.


Додик је рекао да очекивања бошњачких политичара, да ће неко наметнути одређена рјешења са стране, нису добра ни за прудски процес, ни за БиХ.

Коментаришући скепсу предсједника СДА Сулејмана Тихића и Странке за БиХ Хариса Силајџића у будућност прудског процеса, Додик је рекао да "ако је то њихов приступ, онда то значи да они очекују да неко са стране наметне одређене ствари''.

''Међутим, то није добро ни за прудски процес ни за БиХ, коју они наводно толико воле'', рекао је Додик.

Предсједник ХДЗ БиХ, Драган Човић, сматра да на предстојећем састанку ПИК у Сарајеву неће бити, како је рекао, нових момената.

''Господин Додик и ја покушавамо да направимо нови тон око Пруда, јер мислимо да то треба да буде основа свих наших даљих разговора. Видјећемо колико ћемо наћи колега који су заинтересовани за то, али мислим да ће их бити довољно'', рекао је Човић.

Предсједник СДА Сулејман Тихић рекао је да од сједнице Савјета за имплементацију мира не очекује ништа посебно и додао да не вјерује да ће ПИК бити задовољан стањем у БиХ.

"У односу на прошлу сједницу, стање је нешто и горе него што је било. Да ли ће ПИК усвојити неке закључке којима ће тражити да нешто ураде домаћи политичари, или ће то затражити преко високог представника, остаје да се види'', рекао је Тихић.

Он је поновио да политички лидери БиХ морају да разговарају и воде отворени дијалог како би дошли до одређених рјешења и додао да дијалог не смије бити прекинут, без обзира на све политичке разлике које, како је навео, постоје између њега и Додика, па чак и Човића или неког другог политичара у БиХ.

''Ја сам за политику корак по корак, јер у БиХ има много отворених питања која се не могу ријешити одједном'', рекао је Тихић и додао да би желио да ''прудска тројка'' прерасте у ''прудску шесторку'', па чак и неки већи број.

Сједница Савјета за имплементацију мира заказана је за сутра и прекосутра у Сарајеву.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog