Politika

Додик: Не желим судити између Коштунице и Тадића

БЕОГРАД - Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не жели да буде судија између предсједника Србије Бориса Тадића и лидера Демократске странке Србије Војислава Коштунице поводом њихових међусобних критика у вези са организовањем референдума о НАТО у РС.


Додик је рекао да нема потребе да се организује референдум у Српској о уласку БиХ у НАТО, јер се Бања Лука одавно одлучила за пут евроатлантских интеграција и додао да и Коштуница и Тадић имају право на своје мишљење.

Коментаришући иницијативу Коштунице да би РС требало да се на референдуму изјасни о НАТО, што је Тадић назвао "мијешањем у интегритет стране државе", Додик је навео да се Српска "одавно одлучила за пут евроатлантских интеграција".

Он је истакао да не мисли да се Коштуница овом иницијативом мијеша у унутрашње ствари БиХ, јер има пуно људи који из Сарајева говоре о стварима у Српској.

"Референдум у РС о уласку БиХ у НАТО зато нема потребе организовати. Али, Коштуница има право да изнесе свој став о овом питању... Али, како Коштуница има право да каже шта мисли, тако и предсједник Тадић има право на своје мишљење. Молим вас, не желим да будем судија између Коштунице и Тадића", рекао је Додик.

Додик је негирао информације да је Тадић прошле седмице изненада посјетио Бању Луку да би "смирио" њега и остале странке у РС због одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка, да поништи одлуку парламента РС о преносу надлежности са РС на БиХ.

"То су лажи и спекулације. Нема потребе да предсједник Тадић смирује мене, нити да ја смирујем њега. Разговарамо као озбиљни људи. Наши контакти су на пријатељском нивоу, уз уважавање позиција", рекао је Додик.

Он је навео да је том приликом разговарано "о свачему, стању у РС, Србији" и ништа изван саопштења које је издато послије састанка.

Додик је истакао да је присуствовао прослави Видовдана, што се у РС обиљежава као слава Војске РС, наводећи да "Војска РС јесте укинута, али се овај празник традиционално обиљежава".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog