Politika

Неће се разматрати затварање ОХР

САРАЈЕВО - У Сарајеву ће данас почети дводневна сједница Управног одбора Савјета за провођење мира у БиХ.


Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да Управни одбор Савјета за провођење мира на неће бити у могућности да разматра доношење одлуке о затварању ОХР.

Инцко је рекао да тренутна ситуација у БиХ захтијева ангажман шире међународне заједнице, како би се подстакле домаће власти да интензивирају напоре на испуњавању обавеза из Европског партнерства и Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, те интензивираног дијалога са НАТО.

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да нема никаква посебна очекивања од сједнице ПИК-а, јер су се и раније, како је навео, углавном завршавале коминикеом креираним у ОХР, у које се уносе лични обрачуни у БиХ.

Додик је оцијенио да је дошло вријеме за затварање ОХР и укидање функције високог представника и додао да су политичари у РС свјесни да та одлука није на њима, већ на представницима тог, како је рекао, самоизабраног органа који се зове Савјет за провођење мира.

Лидер ПДП Младен Иванић изјавио је да не очекује ништа посебно од предстојећег састанка Савјета, али да би било значајно да ПИК понови став да треба угасити Канцеларију високог представника када се испуне раније дефинисани услови и циљеви.

"Надам се да ПИК неће излазити са неким драматичним оцјенама стања, јер мислим да је и криза око закључака Народне скупштине Републике Српске ипак превазиђена и да више нема потребе за даље заоштравање", рекао је Иванић.

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић сматра да на предстојећем састанку ПИК-а неће бити, како је рекао, нових момената.

''Господин Додик и ја покушавамо да направимо нови тон око Пруда, јер мислимо да то треба да буде основа свих наших даљих разговора. Видјећемо колико ћемо наћи колега који су заинтересовани за то, али мислим да ће их бити довољно'', рекао је Човић.

Предсједник СДА Сулејман Тихић рекао је да од сједнице Савјета за провођење мира не очекује ништа посебно и додао да не вјерује да ће ПИК бити задовољан стањем у БиХ.

"У односу на прошлу сједницу, стање је нешто и горе него што је било. Да ли ће ПИК усвојити неке закључке којима ће тражити да нешто ураде домаћи политичари или ће то затражити преко високог представника, остаје да се види'', рекао је Тихић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog