Politika

Mишљења са синошње сједнице ПИК

САРАЈЕВО - Предсједник СНСД Милорад Додик изјавио је на синоћњој сједници Савјета за провођење мира (ПИК) у Сарајеву да је за Републику Српску апсолутно неприхватљива будућа употреба бонских овлаштења.


"То што је високи представник Валентин Инцко урадио, посљедње је у вези са бонским овлаштењима. Рекао сам члановима ПИК да РС више неће прихватати бонска овлаштења, као и да ћемо, уколико не доставе доказе зашто је смијењен службеник Сипе Радислав Јовичић наћи начина да тужимо оне који су такве малверзације направили у ОХР", рекао је Додик новинарима у Сарајеву након састанка ПИК са лидерима политичких странака у БиХ.

Он је поновио да подржава трансформацију ОХР и да би требало ријешити питање државне имовине, односно испунити услови и циљеви ПИК који се односе на трансформацију Канцеларије високог представника у Канцеларију специјалног представника ЕУ.

"Јасно је речено да уставне промјене нису услов за интегрисање у НАТО и ЕУ, али уколико буде капацитета и то се може урадити", рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да је пруисуствовао претпосљедњем састанку ПИК.

"Јасно је да се пред сваку сједницу ПИК ситуација у БиХ усложњава и готово се може закључити да би са мање сједница ПИК и ситуација била стабилнија", рекао је Додик.

Додик је нагласио да је стекао увјерење да лидер СДА Сулејман Тихић није учествовао на састанцима прудске тројке, јер није желио да "даје вјетар у леђа" одлукама ПИК о затварању ОХР.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је да је пут ка ЕУ и НАТО процес и да се треба договарати да би услови били испуњени.

"Пут БиХ у ЕУ и НАТО је процес, а не фудбалска утакмица. Остаје да даље радимо и договарамо се да би испунили услове на том путу", рекао је Шпирић и поручио да "ако је неко очекивао да ће послије ове сједнице ПИК неко бити на патосу, грдно се преварио".

Високи представник у БиХ рекао је да је синоћ чуо широк спектар идеја и мишљења политичких лидера.

Он је указао на чињеницу да су мишљења различита, али да то није ништа ново.

Инцко каже да не дијели Додиково мишљење у вези са бонским овлаштењима и истакао да стоји иза сваког свог потписа.

Он је посебно истакао чињеницу да је Додик изразио спремност да учествује на свим састанцима политичких лидера ради постизања напретка у БиХ, те додао да би такав сусрет требало да организују домаћи политички лидери и да то буде домаћи процес.

"Све странке изразиле су спремност да учествују у неком процесу који се неће звати прудски. Ја сам предложио да то буде процес за БиХ или можда стокхолмски, јер ће Шведска предсједавати ЕУ", навео је Инцко.

Инцко је рекао да до затварања ОХР неће доћи до наредног састанка ПИК, али ће сигурно тада бити донесена важна одлука, не прецизирајући каква.

Лидер ХДЗ БиХ Драган Човић је рекао након сједнице ПИК да су политички лидери показали толико различите ставове у рјешавању питања државне имовине и другим питањима, да је то члановима ПИК било незамисливо.

Он је затражио од ПИК и високог представника да измијене статут града Мостара да би био изабран градоначелник овог града.

Човић је најавио да ће се политички лидери из БиХ састати 9. јула у Дубровнику, те додао да је предложио Додику, Тихићу и Инцку да прије тога, што је могуће раније буде организован састанак прудске тројке, на којем би били анализирани досадашњи резултати.

Човић је изразио наду да ће БиХ добити нови устав до краја године, јер, како је рекао, са двоентитетским уређењем БиХ нема европску перспективу.

Предсједник СДА Сулејман Тихић сматра да је БиХ још даље од затварања ОХР и рјешавања проблема и поновио раније ставове у вези са застојем провођења договора о државној имовини и другим важним питањима.

"Генерално гледано, политички лидери су данас показали још веће разлике него што су оне у стварности, тако да се нису могле наћи двије идентичне оцјене о ситуацији у БиХ и њеном рјешавању", рекао је Тихић.

Он је потврдио да је спреман да учествује на некој будућој конференцији на којој ће евентулано бити постигнут компромис и додао да ће тада бити потребно учешће високог представника, који би био свједок договора и помогао у његовој реализацији.

Лидер ХДЗ 1990 Божо Љубић рекао је да је присуствовао на пет ранијих сједница ПИК, а да до сада није чуо толико различитих тонова.

Он сматра да се није далеко одмакло у испуњавању пет плус два услова и циљева, што, према његовом мишљењу, није довољно за затварање ОХР.

Љубић је додао да је потребна и уставна реформа, јер садашње стање у БиХ није прихватљиво за Хрвате.

Лидер Странке за БиХ Харис Силајџић је са оптимизмом констатовао да је ова сједница ПИК-а корак у добром правцу, јер БиХ иде ка ЕУ и НАТО, али и поновио своје ставове по питању државне имовине, истакавши да се "ништа нарочито и ново није чуло на сједници ПИК".

Силајџић сматра да је потребно сачинити попис цјелокупне државне имовине, након чега Савјет министара БиХ треба да наложи државном правобраниоцу да укњижи сву ту имовину на БиХ у земљишно-књижним канцеларијама.

Према Силајџићевом мишљењу, уколико Савјет министара БиХ одбије да изда такав налог, високи представник би требао да наметне такву одлуку, како би се спровео Члан један Устава и коначна пресуда Суда БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog