Politika

Живковић: Укидање ентитетског гласања - укидање ентитета

БAЊA ЛУКA - Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ, Милорад Живковић, сматра да је ентитетско гласање посљедња "брана" процесу стварања унитарне државе БиХ и да би његово укидање било равно укидању РС.


Реагујући на наводе америчког конгресмена Криса Смита да "није могуће да 25 одсто посланика парламента БиХ из РС блокира доношење закона" и да су зато потребне уставне промјене, Живковић је истакао да би укидање ентитетског гласања било равно укидању РС, коју у садашњем облику жели 99 одсто њених грађана, и укидању Федерације БиХ, коју, очито, нико не жели.

Живковић је додао да је Смитов иступ директно мијешање у унутрашње ствари БиХ, те намјера и покушај мијењања нечега што никада није било предмет било каквог разговора или преговора нити је било чак разматрано као могућност.

Он је нагласио да је о овом питању став политичких представника РС јединствен, што потврђују и изјаве његових колега из "заједничког" парламента.

Независни посланик у парламенту БиХ, Момчило Новаковић, апсолутно се не слаже да иступом америчког конгресмена, те сматра да је очигледно да се причом о блокади функционисања институција крије намјера да буде ревидирано или чак потпуно укинуто ентитетско гласање у Парламентарној скупштини БиХ, које штити интересе РС.

Посланик ПДП у парламенту БиХ, Бранко Докић, истиче да је Дејтон донио мир и пружио шансу да се земља у миру развија, а конститутивни народи договарају о њеном уређењу.

Амерички конгресмен Крис Смит изјавио је у недјељу у Сарајеву да је Дејтонски споразум био средство које је зауставило рат, али да његове одредбе нису направљене да трају дуго.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog