Društvo

Процес тражења несталих у потпуном застоју

БАЊА ЛУКА - Процес тражења несталих у БиХ налази се у потпуном застоју, и то искључиво има политичку позадину, јер је приоритет да се прикупи што више доказа о бошњачким жртвама да би се процесуирали ратни злочини против Срба у Хашком трибуналу и Суду БиХ, оцијенио је предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић.


"Од формирања Института за нестала лица БиХ, прије годину и по дана, тотално је застао процес у тражењу несталих лица у БиХ, посебно са аспекта ексхумација и идентификација српских жртава", рекао је данас Митровић новинарима у Бањалуци пред почетак 12. радно-извјештајне и Пете изборне Скупштине Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС.

Митровић је навео да је прошле године у БиХ од 2 000 ексхумираних тијела свега 20 са списка несталих из РС, док је од 1 000 идентификованих око 50 идентификованих из РС.

"Ови подаци нам јасно потврђују да се породице несталих из РС налазе у суморној ситуацији и да у наредних 50 година у том погледу немају шта да очекују", рекао је Митровић и истакао да највећу одговорност зато сносе српски представници у Институту за нестала лица БиХ.

Представници Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС претходно су положили вијенце и прислужили свијеће на спомен-обиљежју погинулим борцима ВРС од 1991. до 1995. године на гробљу Свети Пантелија, на спомен-костурници на Новом гробљу у Бањалуци и на спомен-обиљежју за 12 беба у центру града.

Вијенце су положили и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић, руководилац Оперативног тим за тражење несталих лица РС Горан Крчмар, предсједник Општинског удружења породица заробљених, погинулих бораца и несталих лица Босански Брод Марко Грабовац.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog