Društvo

Пси луталице кољу овце око Чајнича

ЧАЈНИЧЕ - Бијесни пси луталице ових дана често нападају овце у селима око Чајнича, гдје је узгој стоке један од главних извора егзистенције локалном становништву.


Једанаест мјештана у селима око Чајнича пријавило је нападе бјесних паса у касним ноћним сатима у ограђене торове.

"Пробудио ме је рођак који је чуо лавеж паса. Отрчали смо до штале и тора, али је већ било касно.Тор који је био добро утврђен изгледао је застрашујуће у њему су лежале заклане и повријеђене овце.Свуда је било крви", каже Милош Нешовић, који додаје да ни најстарији мјештани не памте да се овакво нешто икада догодило.

Ибрица Бавчић каже да је на његовом имању у нападу подивљалих паса већина стада заклана.

"Не радимо ни ја ни супруга. Узгајали смо овце како бисмо обезбиједили бар основно за преживљавање породице", наглашава Бавчић.

Пошто су пси бијесни, у страху од заразе бјеснилом неће имати користи ни од оваца које су повријеђене.

У Административној служби општине Чајниче формирали су Комисију која је на терену утврдила нанесену штету.

"Штета је заиста велика. Требали бисмо на основу Правилника о додјели подстицаја у пољопривреди пружити помоћ мјештанима. Након обраде захтјева и записника затражићемо и помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде", каже Милош Лаковић,самостални стручни сарадник за пољопривреду.

У Административној служби потврдили су да имају уговор са Ловачким друштво за уклањање паса луталица, који су их устријелили након сазњања о њиховом кретању.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog