Nauka

Међународна археолошка радионица у Музеју РС

БАЊА ЛУКА - У Бањoj Луци је отворена археолошка радионица, чији је циљ истицање археолошких потенцијала БиХ, у чијем раду учествују археолози из Велике Британије, Србије, Хрватске и БиХ.


Радионицу под називом ''Праисторијски предјели тока ријеке Саве: будућност археолошке баштине и археолошке науке у БиХ'' отворила је помоћник министра за културу Републике Српске, Ирена Солдат-Вујановић.

Она је изјавила да радионица представља наставак сарадње археолога из РС и Кембриџ универзитета у Великој Британији, који сматрају да је посебно сјеверни дио БиХ, око Дервенте, ''златни рудник'' археологије праисторије.

''Кембриџ и археологија РС требало би да на овој радионици одреде приоритете развоја археологије како би касније заједно конкурисали за средства из одређених фондова. Већ сада су нам неки Европски фондови доступни, али ми не можемо бити носиоци пројекта него то могу бити чланице ЕУ'', рекла је Ирена Солдат-Вујановић.

Осим предавања и дискусија у Музеју РС у Бањој Луци, у оквиру археолошке радионице предвиђено је и дводневно теренско истраживање.

Организатори археолошке радионице су Кембриџ универзитет из Велике Британије, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и Музеј РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog