Društvo

Караџић: Хоћемо ли радити у двије смјене?

ХАГ - Тужилаштво Хашког трибунала намјерава да на суђењу бившем предсједнику Републике Српске, Радовану Караџићу саслуша 159 свједока, од којих су за више од половине затражене неке заштитне мјере, саопштила је данас заступник оптужбе Хилдегард Уерц-Рецлаф.


Она је на статусној конференцији прецизирала да је, од 119 сведока колико је контактирано, троје пристало на им се заштитне мјере укину или измијене, 88 је изричито тражило заштитне мјере, док су неким другим свједоцима заштитне мјере раније одобрене у другим предметима који се воде у Трибуналу.

У одговору на питање претпретресног судије Иана Бомонија о процјени колико би могло да траје извођење доказа оптужбе, изнесена је процјена о 490 сати, односно више од годину дана, уколико се буде радило по пет дана у седмици, по четири сата дневно. Бономи је апеловао на тужиоце да свој доказни поступак учине што економичнијим, иначе вијеће неће моћи да се бави оптужбама и за злочине у Сребреници и у Сарајеву.

Поводом најава да ће суђење почети у септембру, Караџић је иронично упитао да ли се мисли да септембар ове године и да ли је намјера да се ради "у двије смјене".

„Мени су потребни мјесеци само да прегледам сав материјал који ми је достављен и зато би било добро да знам за коју годину се планира суђење. Што се тиче обима оптужнице, питам се како се Тужилаштво упустило у тако обиман посао. Ово је огроман процес и трајаће годинама", упозорио је Караџић.

Он је најавио да ће, иако је америчка влада оспорила да му је Ричард Холбрук у јулу 1996. године обећао кривични имунитет уколико се повуче из јавног живота, наставити да инсистира на контатку са званичницима који могу да потврде да је постигнут тај споразум.

Караџићев тим још чека на раније затражени разговор са министром иностраних послова Шведске Карлом Билтом. Према Караџићевим речима, Билт је „вољан да комуницира, али је Шведска сада заузета преузимањем предсједавања Европском унијом".

Караџић је саопштио да је од 24 државе и двије међународне организације тражио одређене податке неопходне за његову одбрану, али да 18 није дало никакав одговор, пет је одговорило да ће размотрити захтјеве, док су три одбиле да добровољно предају материјал.

„Бојим се да ће бити проблема када будемо тражили осјетљивије материјале, јер је ово тек први талас мојих захтјева. Уколико државе подржавају рад Трибунала, онда морају и да предају материјал који се тражи, ради утврђивања истине", нагласио је Караџић.

Судија Бономи најавио је да ће, уколико то буде потребно, идућа статусна конференција бити одржана 22. јула или у августу ове године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog