Društvo

Поскупила акцизна роба

САРАЈЕВО - Цигарете су скупље за 15 одсто, кафа за пола КМ по килограму, а гориво за десет фенинга по литиру, што је резултат примјене Закона о акцизама у БиХ, потврдио је секретар Удружења потрошача БиХ Месуд Лакота.


"Проблем је у могућем поскупљењу основних животних намирница", рекао је Лакота и додао да се потрошачи углавном не буне због поскупљења кафе и цигарета, јер су свјесни да је то луксуз.

Он је упозорио да ће и недавно усвојени Закон о заштити домаће производње БиХ изазвати поремећаје на тржишту, јер ће производи из Србије и Хрватске поскупјети, што би могло довести и до "тихог" подизања цијена домаћих производа.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да ће ступањем на снагу Закона о заштити домаће производње увозни производи због царинских намета поскупјети између 30 и 70 одсто.

"С друге стране, БиХ нема капацитете да може да надомјести све производе из Србије и Хрватске које увозимо, тако да ће највећи удар новим поскупљењем бити на потрошаче", истакао је Глухаковић.

Предсједник Удружења трговаца БиХ Петар Милановић рекао је да нови закон није донио веће проблеме трговцима, наводећи да је већи проблем Закон о заштити домаће производње, који је такође ступио на снагу, а који ће уништити извоз, јер су Србија и Хрватска били највећи извозни партнери БиХ.

У УИО кажу да ће се са старим пореским маркицама цигарете по новим цијенама моћи продавати до почетка сљедеће године, а да ће убудуће маркице на сваки нови захтјев бити штампане с новим цијенама.

Директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Кемал Чаушевић тврди да првог дана примјене Закона о акцизама нису забиљежени проблеми, осим негодовања трговаца због присуства инспектора УИО у продајним мјестима.

Фабрика дувана Сарајево саопштила је нове цијене цигарета: "аура" екстра, лајтс, и суперлајтс 2,5 КМ, "ројал" лајтс и блу двије КМ, "дрина" лајтс, суперлајтс, златна и бијела двије КМ, затим цигарете "8", 1,8 КМ, "код" 1,5 КМ, "дрина днф" 1,5 КМ, те "тигра" 1,5 КМ.

Директор Фабрике дувана Бања Лука Дубравко Прстојевић рекао је за да су у овом предузећу одредили нове цијене дуванских производа које ће се доставити на сва продајна мјеста.

"Цијене смо формирали тако да не оптеретимо много буџет купаца, па цигарете као што су `морава` и `херцеговина` које су раније коштале марку, сада су 1,20 КМ", рекао је Прстојевић и додао да је нова цијена "лонга" 1,40 КМ, а "мистика" 1,5 КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog