Društvo

Селман: Стране судије непотребне

БАЊА ЛУКА - Министар правде Републике Српске Џерард Селман сматра да након, 31. децембра, када истиче мандат страним судијама и тужиоцима у Суду и Тужилаштву БиХ, престаје и потреба за њиховим даљњим ангажовањем у правосудним институцијама БиХ.


"Дошло је вријеме да наше судије и тужиоци могу далеко квалитетније да обављају тај посао. Нема потребе да стране судије и тужиоци, након што им истекне мандат, и даље остају у Суду и Тужилаштву БиХ", рекао је Селман.

Селман сматра да је неопходно да се Суд и Тужлаштво БиХ врате својој изворној функцији, односно на ниво како су замишљени и формирани.

Он је истакао да ресорно министарство има добру сарадњу са судовима у Федерацији БиХ, али не и са Судом БиХ са којим би требало да има свакодневну комуникацију.

Селман је синоћ рекао да је споран члан 13. Закона о Суду БиХ и упозорио да би произвољно извођење надлежности из њега у наредном периоду могло довести до парализе система и до тога да није потребно функционисање Суда БиХ.

"РС не жели ниједног момента да пренесе било коју надлежност са ентитетског правосудног система на ниво БиХ", нагласио је Селман.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog