Nauka

Ћелије даждевњака као матичне ћелије сисара

ФЛОРИДА - Даждевњак је способан да регенерише било који дио свог тијела који је отпао, нпр. ногу, плућа, дио кичме, чак и дио мозга - а сада се показало се да то и није толико мистериозно, што сугерише да би истраживачи могли научити да постигну овакву репликацију и код људи!?


У издању журнала "Природа" тим од седам истраживача, међу којима и један зоолог са Флориде, разоткрива да плурипотентне ћелије даждевњака, слично као ембрионске матичне ћелије код човјека, могу да се претворе у ћелије било којег органа на тијелу животиње.

На основу експеримената на даждевњаку, истраживачи су показали да различита ткива задржавају "меморију" ових ткива кад се регенеришу!

Стандардне матичне ћелије сисара раде на исти начин, али са много мање драматичним резултатима - могу се залијечити ране, спојити кости, али не и регенерисати одстрањени дио тијела или кичмена мождина.

Научници се надају да ће на основу овог сазнања, тј наведене сличности у функционисању ћелија, у будућности моћи и код људи постићи исту способност регенерације какву има давждењак, што би медицина жељела користити за регенерацију оштећених дијелова мозга, кичме и других органа.

Још једна особина коју ће људи морати научити да опонашају је како да зацијељена рана буде без ожиљака, што је опет случај код ове животиње.

"Ако разумијете како ова животиња регенерише органе, онда ћете можда бити у стању разумјети зашто сисари не могу то исто да чине" , кажу истраживачи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog