Društvo

Скандал: Уклоњене спомен плоче у БЛ-касарнама!?

БАЊА ЛУКА - Спомен-плоче погинулим припадницима Војске Републике Српске, које су биле у касарнама у бањoлучкој регији, склоњене су са свих видљивих мјеста у војним објектима.


Наводи се да је наредбу о уклањању спомен-плоча и свих трагова погинулих бораца ВРС издао министар одбране у Савјету министара БиХ Селмо Цикотић уз образложење да се та знамења морају уклонити због вјежбе НАТО која ће у септембру бити одржана у Бањој Луци.

Пензионисани пилот потпуковник ВРС Љубомир Продановић навео је да је уклоњена спомен-плоча са именима 28 срспких ваздухопловаца погинулих у претходном рату, истичући да је такав однос према људима који су дали живот за РС срамотан и понижавајући.

Предсједник предсједништва Борачке организације РС Михајло Парађина истакао је да је то потпуно неприхватљив потез, додајући да "нисмо упознати о том потезу, али ако је то све тачно, ријеч је о понижавању ВРС".

Замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ Живко Марјанац тврди да није упознат са уклањањем спомен плоча, уз увјеравање да ће цјели случај испитати.

"Не вјерујем да је министар тај потез донио на своју руку и лако је могуће да је то захтјев који је дошао из Брисела, мада се с правом може поставити питање зашто би то неком сметало", навео је Марјанац.

Војно-политички аналитичар Гостимир Поповић, уз констатацију да је понашање Министарства одбране и Оружаних снага БиХ већ годинама скандалозно, истиче да је ријеч о класичном непоштовању РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog