Društvo

Београд: Оштар протест Интерполу

БЕОГРАД - Интерпол Београд упутиће оштар протест Интерполу у Лиону поводом одлуке да обустави црвене потјернице против групе држављана БиХ у случају ратног злочина "Добровољачка" у Сарајеву - рекао је шеф београдског Интепрола Милош Опарница.


"Наш коментар биће у писаној форми веома дугачак и веома жесток", рекао је Опарница, наводећи да о садржини дописа, који ће бити упућен, не би говорио, али да ће у њему бити изнесени правни аргументи, аргументи повреде процедуре и правила Интерпола.

Опарница је рекао да је Интерпол јуче обавијестио Интерпол у Београду о обустављању потјерница, али да ће Србија наставити да тражи правду кроз институције система, користећи све правне могућности и процедуре.

Он је навео да у Интерполовој одлуци о обустављању потјерница постоји "глупост која је велика и далекосежна" и додао да се Интерпол ставио у улогу суда, наводећи да суверена "држава, ма како се звала, не може расписивати потјерницу за ратне злочине према држављанину друге државе без сагласности те друге државе".

"Ако бисмо правили аналогију са тероризмом, замислите да нека од ових великих сила не може да распише потерницу за неким терористом због тога што нека држава није сагласна. Или да држава Србија не може расписати потерницу за Ратком Младићем ако јој БиХ не дозволи", рекао је Опарница.

Он је истакао да Интерпол нема овлашћења да суспендује било какву судску одлуку, него су фактички забранили дистрибуисање каналима Интерпола.

"Мислим да се Интерпол није снашао и да је то последица неког незнања или олаког доживљавања ствари по инертности да би вам било лакше", додао је Опарница, наводећи да о одлуци није питана друга страна /Србија/, нити су извршене консултације, а сама одлука у свом садржинском дијелу доводи у питање функционисање комплетног система Интерпола.

Опарница је рекао да Србија нема ништа против БиХ и да то "није ствар реваншизма, него је реч о томе да постоје правила игре која мора да важе за све, подједнако, и не могу се мењати од случаја до случаја".

Подсјећајући да је београдски Интерпол прије мјесец дана већ послао допис Интерполу у Лиону поводом случаја "Добровољачке", он је навео да ће нови допис који ће са оштрим протестом бити упућен Интерполу, бити састављен у сарадњи београдског Интерпола и Министарстрва правде Србије.

Он је навео да министар безбједности БиХ Тарик Садовић није имао права да коментарише судску одлуку друге државе.

"Замислите да ја као полицајац смем да преиспитујем судске одлуке. Интерпол Београд само ради свој посао", додао је он.

Генерални секретаријат Интерпола суспендовао је потјернице у случају "Добровољачка улица", речено је јуче у Министарству безбједности БиХ.

Портпарол Министарства безбједности БиХ Милада Дреца рекла је да Интерполу БиХ званично достављена ова одлука Генералног секретаријата Интерпола.

Она је навела да на тај начин информације о траженим лицима и њиховим саучесницима неће бити регистроване у Интерполовим базама података.

Србија је расписала потерницу за 19 држављана БиХ који су били у врху власти 1992. године, у вријеме када је почињен злочин над припадницима бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву. Међу лицима са потјернице су и бивши чалнови ратног Предсједништва тадашње БиХ Ејуп Ганић и Стјепан Кљујић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog