Svijet

ЕУ разматрају дипломатске санкције према Ирану

БРИСЕЛ - Земље чланице ЕУ разматрају начине на које ће протестовати због поступака иранских власти према демонстрантима након спорних резултата предсједничких избора, укључујући и позивање амбасадора Исламске Републике и забрану издавања виза иранским званичницима.


"Још није донесена никаква одлука за било коју од ових могућности", рекао је неименовани европски дипломата након састанка политичких директора ЕУ у Стокхолму.

Исти дипломата рекао је да је шеф шведске дипломатије Карл Билт, чија земља предсједава ЕУ, почетком седмице позвао свог иранског колегу Манучера Мотакија.

Он је истакао да ће ЕУ по овом питању ићи "корак по корак" и да се очекује ирански одговор.

Дипломата није помињао одвојени приједлог да чланице ЕУ повуку своје амбасадоре из Ирана, док је други дипломата истакао да се не очекује да ће данас бити постигнут договор о том питању.

Поступци иранских безбједносних снага према демонстрантима, који су протестовали јер су сматрали да су предсједнички избори намјештени у корист тренутног шефа државе Махмуда Ахмадинеџада, изазвали су осуду Запада.

Иранске власти тврде да су предсједнички избори одржани 12. јуна били фер.

Шефови дипломатија ЕУ током протекле седмице затражили су од Ирана да из затвора ослободи локалне раднике британске Амбасаде у Техерану и грчког новинара који су ухапшени као наводни подстрекачи немира.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog