Društvo

Мишић: Слиједи социјална криза!?

БАЊАЛУКА - Предсједник Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, сматра да се у Српској отварају могућности за социјалну кризу, која би, како је рекла, могла имати веома лоше ефекте на позицију грађана и радника.


"Ако говоримо о процјени кризе да ли јењава или се захуктава, мислим да ове године имамо проблем, који није био присутан прошле, а то је проблем уговарања послова за идућу годину. Прошле године, када нисмо имали кризу, послови који су уговорени, посебно у прерађивачкој индустрији, на неки начин су нас одржали", рекла је Мишићева.

Она је изразила бојазан да ће у ово вријеме, када менаџери треба да почну уговарања са ино-партнерима, таквих послова бити јако мало због кризе у свијету, што ће се директно одразити на мањак посла у домаћим фирмама.

Мишићева је рекла да ће се то преломити или отпуштањем радника или смањењем плата, које су, како је рекла, ионако ниске тако да се до половине идуће године не може говорити да криза јењава.

Према њеним ријечима, најкритичнија је ситуација у металској и дрвопрерађивачкој индустрији, а на удару су и мале трговине које се све више затварају и радници остају без посла.

"Оно чега се у наредном периоду бојимо је удар на грађевинарство. Ми смо се плашили да ће економска криза бити најизраженија у текстилној индустрији, али благовременом реакцијом Владе РС, Синдиката и послодавца заустављено је отпуштање радника", нагласила је предсједник ССРС.

Говорећи о начинима како ће Синдикат заштити раднике, Мишићева је рекла да ће Синдикат искључиво штитити своје чланове на принципу да се указује на проблеме, разговара са послодавцима и тражи могуће рјешење.

"Уколико се социјалним дијалогом не постигне рјешење, онда имамо штрајкове, који су наше право и којих се никада нећемо одрећи. Штрајком се врши додатни утицај на послодавце, а знамо да сваки штрајк да резултат какав-такав, али је помак", сматра Мишићева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog