Svijet

Амнести оптужује и Израел и Хамас за злочине

ЛОНДОН - Организација "Амнести интернешнел" оптужила је Израел да је починио ратне злочине током тронедјељне офанзиве на екстремисте у Појасу Газе, као и екстремистичку групу Хамас због ракетних напада на израелске цивилне циљеве, што двије стране одбацују.


У извјештају под насловом "Операција Изливено олово - 22 дана смрти и уништења" организација "Амнести интернешнел" каже да је Израел током 22-дневне операције против екстремиста у децембру и јануару примјенио "безобзирно разарање".

У извјештају ове организације се наводи да је и екстремистичка организација Хамас починила ратне злочине - испаљујући серије ракета домаће израде на насеља на југу Израела.

Донатела Ровера, из "Амнести интернешнела", каже да је Израел вршио насумичне нападе на цивиле.

"Друга активност је разарање, безобзирно разарање великих дијелова Појаса Газе. Хиљаде кућа, радњи, јавних објеката - уништене су у највећој мери неоправдано, с образложењем да је то војна потреба", рекла је Ровера.

"Амнести" наводи да су припадници израелских снага током напада спречавали медицинске екипе да стигну до рањењих, док Израел тврди да је све радио у складу са међународним законима, да би спријечио екстремисте да гађају народ ракетама.

"Нисмо хтјели да видимо како цивили из Газе упадају у унакрсну ватру између Израела и Хамаса. Покушали смо да спроводимо хируршки прецизну операцију колико је год то људски могуће у тешким борбеним ситуацијама", истиче Марк Регев, портпарол израелске владе.

"Амнести" процјењује да је у Гази, током израелске офанзиве, погинуло 1400 људи, од чега су половина цивили, а три стотине дјеца.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog