Svijet

Сјеверна Кореја лансирала и пету ракету

СЕУЛ - Сјеверна Кореја лансирала је и пету ракету кратког домета (од 400 до 500 километара) као знак пркоса Сједињеним Америчким Државама, а чиме и даље погријева, већ високе регионалне тензије после нуклеарне пробе у мају ове године, саопштило је јужнокорејско министарство одбране.


У саопштењу се наводи да су четири ракете испаљене са источне обале у море према Јапану и да су имале домет од око 400 километара што указује да се ради о балистичким ракетама, мада се не наводи о ком типу пројектила се ради.

Јужнокорејска агенција Јонхап јавила је позивајући се на неименованог званичника да је Сјеверна Кореја лансирала двије ракете јутрос око осам сати и изгледа да су оне типа „Скад" домета до 500 километара и да су, у интервалу од неколико сати испалили још две ракете истог типа. Пета ракета лансирана је око 14.50 сати (по локалном времену).

Али јапанска новинска агенција Кјодо јавила је да је Сјеверна Кореја лансирала најмање једну „Родонг" ракету кратког домета која може да има домет од 1.000 до 1.400 километара и може да погоди било који део Јужне Кореје и већину територије Јапана.

Неколико сати је потребно званичницима да би тачно утврдили о којим типу ракета се ради.

Претпоставља се да Сјеверна Кореја има више од 600 „Скад" ракета, укључујући Хвасонг-5 са дометом од око 300 километра и Хвасонг-6 са дометом од око 500 километара.

Агенције јављају да је америчка војска спремна за свако пробно лансирање ракета Сјеверне Кореје и да су бродови Ратне морнарице „у суседству спремни за праћење и надзирање активности које се одвијају" .

Резолуцијом Уједињених нација забрањено Сјеверној Кореји да лансира балистичке ракете, попут пројектила „Скад".
Савјет безбједности УН донио је почетком јуна резолуцију којом се пооштравају санкције Сјеверној Кореји послије друге нуклеарне пробе коју је та држава извела 25. маја.

Као одговор на санкције, Северна Кореја је запретила да ће унапредити свој нуклеарни арсенал.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog