Društvo

Потјернице могуће - Дивјаку и Ганићу Србија матица

БЕОГРАД - Не постоји препрека да Србија од централе Интерпола поново затражи да распише потјернице против Ејупа Ганића и Јована Дивјака због ратног зличина почињеног у Добровољачкој улици у Сарајеву, јер су њих двојица рођењем у Србији стекли српско држављанство, пишу "Вечерње новости".


Лист наводи да је Ганић рођен у околини Новог Пазара, а Дивјак у Београду, па би тако и поред обустављања Интерполових потјерница против 19 држављана БиХ, Интерпол мога да распише потрагу бар за њима двојицом.

Интерпол је у свом појашњењу навео да, осим међународног суда, свака земља може да тражи расписивање потјерница против својих држављана, а да против странаца може расписати само уз сагласност матичне земље осумњиченог.

"Дакле, не постоји препрека да Србија, уз податке из матичних књига поново затражи да Интерпол распише потјернице против ове двојице", пише лист, наводећи да би тиме бар дјелимично била задовољена правда, јер је Ганић, према незваничним информацијама, наредио акцију против колоне ЈНА, у којој је 2. маја 1992. године убијено 42, а рањено 73 војника и цивила.

Према писању листа, Дивјак је крштен у Вазнесењској цркви у Београду, а потом је живио у Смедереву, гдје је његов отац био учитељ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog