Društvo

Бошњачки политичари одбили декларацију Муфтије Зукорлића

НОВИ ПАЗАР - Двије водеће бошњачке странке у Србији, СДП и СДА, нису подржале декларацију под окриљем Исламске заједнице у Србији, јер сматрају да вјерска заједница не треба да се бави политичким питањем.


На скупу у Новом Пазару који је јуче организован под покровитељством Исламске заједнице у Србији и муфтије Муамера Зукорлића, усвојена је Декларација којом се изражава забринутост због политичког и економског положаја Бошњака, а од Владе тражи да, у разматрању питања регионалног развоја, уважи специфичности Санџака.

Послије разговора који је трајао око осам сати, учесници скупа у Новом Пазару објавили су Декларацију у којој се скреће пажња на економску дискриминацију грађана Санџака а од владе у Београду тражи програм привредног опоравка региона. Декларацијом се изражава и забринутост због кршења људских права муслимана у Србији а тражи се и оставка министра вјера Богољуба Шијаковића, због изјава поводом посте поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића и његових изјава.

Учесници скупа - представници исламске заједнице, невладиних организација и мањих, локалних партија траже да се не дозволи распарчавање Санџака.

"Такође је упућен захтев да будућа уставна и законска решења имају у виду специфичности Санџака , те да та решења уваже те специфичности", рекао је Муамер Зукорлић, муфтија Исламске заједнице у Србији.

Скупу у Новом Пазару присуствовали су и функционери СДП-а, али нису подржали Декларацију јер захтјеви, како каже Мунир Потурак, народни посланик у парламенту Србије из СДП, могу да унесу забуну и нове подјеле али и да сметају изабраним представницима Бошњака који се у државним институцијама боре за интересе своје заједнице.

"Ови проблеми треба да се решавају у институцијама, на начин на који је то примерено и овом тренутку и начин на који то одговара становништву које живи оцде, и једном и другом. Мислим да у овој држави има снаге да се ствара једна хармонија, и на овом простору и другде у Србији. Можда је превише оштар захтев према министру Шијаковићу, али мислим да је и министар могао другачије да се односи према дешавањима у Санџаку", рекао је Мунир Потурак.

Декларацију не подржавају ни странке окупљене око СДА Сулејмана Угљанина, чији представници нису ни учествовали на скупу. Есад Џуџевић подсјећа да се о свим наведеним питањима већ изјаснило Бошњачко национално вијеће које је, по Уставу, овлашћено да се њима бави, и да то није посао Исламске заједнице.

„Мој колега Потурак такође није потписао ту декларацију из сличних разлога, и мислим да је то једна добра ствар, да Исламска заједница у Србији се бави својим темама, а уједно са Исламском заједницом Србије, а да нама у парламенту препусти да се изборимо за што бољи положај Бошњака, и у економском и у мањинском смислу", каже Есад Џуџевић, народни посланик Бошњачке листа за европски Санџак.

Двије водеће бошњачке странке СДП и СДА и њихови партнери најавили су сарадњу да ће тражити од Владе гаранције да ће шест санџачких општина бити дио једног региона, односно да подрже Предлог закона о регионалном развоју само ако општине Нови Пазар, Тутин, Сјеница, Нова Варош, Прибој и Пријепоље буду у једном региону.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog