Svijet

Мексички избори: повратак револуционара

СИЈУДАД МЕКСИКО - Институционална револуционарна партија (ИРП) Мексика вратила се на политичку сцену земље побједом на парламентарним и локалним изборима.


ИРП, збачена са власти 2000, после 71 године владавине земљом, по још непотпуним резултатима (две трећине пребројаних гласова), освојила је 36 одсто гласова, док је до сада владајућа Партија националне акције (ПНА) предсједника Фелипеа Калдерона добила 27 одсто.

Десничарска Партија демократске револуције (ПДР) је на трећој позицији са 12 одсто.

Излазност на изборима је била релативно ниска, као што се и очекивало - од 77 милиона гласача глас је дало 43 одсто, што је тек за један одсто више него на изборима 2003.

„Резултати потврђују да је Мексико земља која жели приједлоге и рјешења, и која неће трпити увреде", изјавио је предсјединк ИРП Беатрис Паредес после објављивања првих резултата.

ИРП, која је често током седам деценија дуге владавине оптуживана за изборне махинације, корупцију и ауторитаризам, представила је у предизборној кампањи своје ново лице, најбоље илустровано мотом кампање - „ИРП, доказано искуство, нови став".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog