Nauka

Најстарија Библија видљива на интернету

ЛОНДОН - Око 800 страница најстарије хришћанске Библије рестаурирано је и постављено на интернет у њеном изворном облику.


Посјетиоци сајта Кодекс Синаитикус (www.codexsinaiticus.org) могу да виде снимке овог истоименог рукописа (Кодекс Синаитикус).

Фрагменте документа из четвртог вијека, написаног на пергаменту грчким језиком, рестаурирале су институције у Великој Британији, Њемачкој, Египту и Русији.

Стручњаци кажу да ова Библија представља "прозор са погледом у развој раног хришћанства" и да њена доступност нуди нове прилике истраживачима.

Оригинална верзија овог документа имала је око 1.460 страница, а свака је димензија 40 са 35 центиметара.

Британска библиотека означила је представљање манускрипта изложбом која садржи разне историјске документе и артефакте у вези са овим документом.

Кодекс синаитикус лежао је недирнут у једном манастиру на Синају пуних 1 500 година, а након што је откривен 1844. године, подијељен је између Египта, Русије, Њемачке и Британије.

Сматра се да је документ опстао због тога што је пустињски ваздух идеалан за презервацију и зато што је манастир на хришћанском острву у муслиманском мору остао недирнут кроз историју.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog