Društvo

Нови грип и у Федерацији

САРАЈЕВО - Федерални министар здравства Сафет Омеровић потврдио је данас у Сарајеву да је у Федерацији БиХ регистрован први случај обољења од новог вируса грипа, јер су налази потврдили да је дјевојчица, која је у БиХ стигла из Аустралије, обољела од новог грипа А /Х1Н1/.


Омеровић је на конференцији за новинаре истакао да су дјевојчица и три особе које су биле са њом у контакту под стручним здравственим надзором и да су примили терапију.

Он је нагласио да је ФБиХ урадила план приправности контроле од пандемијске инфлуенце, те да је радна група овакав план припремила и упутила Савјету министара БиХ на усвајање како би БиХ имала јединсвен план.

Епидемиолог Федералног завода за јавно здравство Мирсада Мулаомеровић рекла је да је овај завод са Министарством здравства ФБиХ формирао координационо тијело које прати стање на терену, те да су штампани леци за грађане са упутсвима како да се заштите.

Према њеним ријечима, заштита је избјегавање већих скупова, одржавање личне и хигијене просторија, са акцентом на прање руку.

Мулаомеровићева је нагласила да стручњаци предвиђају повећање обољелих на јесен и зиму, те да се процјењује да је до сада у 70 земаља обољело 90 000 људи.

Она је нагласила да се код обољелих користе два антивротика и да још није пронађена вакцина против овог грипа, јер су до сада биле двије мутације вируса.

Мулаомеровићева је додала да се на аеродрому у Сарајеву налази екипа хитне помоћи која је спремна да реагује, а да су пилоти дужни да пријаве уколико се у авиону налазе болесне особе.

Шеф Инфективне клинике Клиничког центра Универзитета Сарајево Сајма Даутовић истакла је да је Клинички центар спреман за пријем обољелих, да је особље едуковано и набављен довољан број лијекова.

Она је подсјетила да су сиптоми новог вируса грипа слични обичном грипу, а то је повишена температура, општа слабост, болови у мишићима и зглобовима, главобоља, због чега је потребно да се сви обољели са овим симптомима јаве у најближу здравствену установу.

Даутовићева је истакла да се пацијенти лијече према клиничкој слици и да уколико је ријеч о блажем облику препоручује се мировање, уношење Ц витамина, топли напитци и средства за скидање температуре, док се у тежим случајевима дају антивиротици, које је важно дати у року 48 часова од оболијевања и то најмање два антивиротика, јер вирус брзо мутира уколико се даје један антибиотик.

"Вирус је опаснији, јер је настао комбинацијом три вируса", рекла је она.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog